Dodon vrea să desfiinţeze Acordul de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
dodon

Liderul socialist Igor Dodon consideră că încheierea Acordului de Asociere cu UE a adus foarte multe problem Republicii Moldova. Socialiştii de la Chişinău au lansat o broşură în care este aspru criticată relaţia Republicii Moldova cu Uniunea Europeană din ultimii ani.

Cetăţenii Republicii Moldova ar fi trebuit să se pronunţe printr-un referendum asupra oportunităţii semnării Acordului de Asociere cu UE, a declarat Igor Dodon în deschiderea conferinţei „Acordul de Asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană: un an de la semnare”.

Acuzaţiile socialiştilor

„Considerăm că semnarea acordului a provocat multe probleme legate de economie. În plus, principalele prevederi au caracter negativ pentru ţara noastră. În Parlament nu a fost examinat rezultatul semnării acestui acord. Noi am cerut în luna iunie ca Guvernul să vină cu un raport, să ne spună ce s-a reuşit şi ce nu”, a afirmat Igor Dodon.

„Autorităţile Republicii Moldova au luat această decizie politică fără a calcula care vor fi consecinţele pentru ţara noastră. Nu se poate spune că toată vina o poartă Uniunea Europeană, vina o poartă cei în care a avut încredere în UE, de aceea populaţia are de suferit”, a spus preşedinte al fracţiunii PSRM în Parlamentul Republicii Moldova, Zinaida Greceanîi.

Replică diplomatică

Daniela Morari, şefa Direcţiei generale Integrare Europeană a Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, a trecut în revistă câteva dintre realizările obţinute în baza Acordului de Asociere cu UE, spunând că în ultimul an s-au depus multe eforturi pentru a aplica instrumentele de funcţionare a acordului, care sunt Consiliul de asociere şi comitetele de asociere.

„Anul acesta a fost un an dificil, cu campanii electorale, Guvernul şi Parlamentul au fost mai puţin funcţionale în anumite perioade. Cu toate acestea, s-a reuşit transpunerea în viaţă a 15% din legislaţia UE la care Republica Moldova are angajamentul să se racordeze. Credem că pentru un an 15% din tot Acordul de Asociere este o cifră considerabilă”, a remarcat Daniela Morari.

Reprezentanta ministerului a mai spus că exportul în această perioadă a crescut cu 10%. În special, exportul de struguri şi porumb în Uniunea Europeană a crescut de 5 ori, de prune de opt ori şi de mere de trei ori. Raportul de progres prezentat de Guvern conţine nu doar rezultate, dar şi restanţe şi sunt setate priorităţile pe termen scurt, mediu şi lung.

Raport anti-european

La conferinţa amintită a fost lansat şi raportul ”Agenda economic a a Acordului de Asociere dintre statele Uniunii Europene şi Republica Moldova: primele rezultate”, alcătuit de Elena Gorelova şi Mihail Poisic.

Autorii raportului susţin că după semnarea Acordului de Asociere cu UE, exporturile Republicii Moldova în UE nu au crescut, iar pe de altă parte au scăzut exporturile către alte pieţe, ceea c ear fi provocat pierderi majore. O altă acuzaţie a raportului amintit este că întreprinderile cu capital străin din Republica Moldova şi-au diminuat activitatea şi au renunţat la investiţii majore. De asemenea este deplânsă apariţia unei dependenţe a bugetului guvernamental al Republicii Moldova faţă de investiţiile străine.

Moscova nevinovată

Autorii raportului amintit mai sus susţin că sancţiunile economice ale Moscovei împotriva Republicii Moldova au fost cauzate de faptul că prin semnarea Acordului de Asociere cu UE exista pericolul reexportării de produse europene pe piaţa rusească, asta chiar în timpul confruntării dintre UE şi Federaţia Rusă.

De asemenea este deplâns faptul că Republica Moldova nu s-a implicat mai activ în procesul de creare a Uniunii Economice Eurasiatice: ”Există riscul real de creştere a pierderilor economice ca urmare a lipsei de rezultate pozitive ale integrării economice cu ţările UE şi obţinerea de rezultate negative în urma reducerii relaţiilor economice cu  partenerii tradiţionali din Est, care aprofundează integrarea reciprocă”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite