Dodon pune la îndoială că independenţa Moldovei de URSS a fost dorită de majoritatea cetăţenilor: „Însă pasul a fost făcut” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Igor Dodon a participat luni, 12 iunie, la un eveniment festiv organizat de Ambasada Rusiei la Chişinău, cu prilejul Zilei Rusiei. Şeful statului a ţinut un discurs în faţa invitaţilor la ceremonie, imediat după cel rostit de ambasadorul rus, Farit Muhametşin. Preşedintele ţării a declarat că majoritatea moldovenilor consideră Rusia un stat prieten şi a felicitat poporul rus în numele Republicii Moldova.

Dodon a avut un discurs tradiţional, prorus, în care a vorbit despre importanţa relaţiilor cu Rusia şi i-a asigurat pe ruşi că vor avea în moldoveni un partener de nădejde. Făcând o mică incursiune în istorie, preşedintele a amintit despre destrămarea URSS, sugerând că independenţa a fost obţinută în pofida opiniei majorităţii.

„Permiteţi-mi din numele majorităţii, insist, majorităţii cetăţenilor Republicii Moldova să vă felicit cu prilejul Zilei Rusiei. Mai bine de 25 de ani în urmă, popoarele noastre au luat decizia de a se dezvolta independent. Nu aş spune că atunci această părere era a majorităţii, însă pasul a fost făcut, pentru Rusia, pentru Moldova, pentru alte state. În aceşti 26 de ani au existat diferite etape în istoria noastră comună contemporană. Au fost şi zile mai sumbre, dar a fost şi misiunea pacifistă de succes de pe Nistru, care a asigurat pacea”, a declarat Igor Dodon.

În acelaşi context, şeful statului a menţionat că „poporul moldovenesc, cetăţenii Republicii Moldova, mereu au ştiut şi erau siguri că Federaţia Rusă va fi alături şi va ajuta. Într-adevăr, unii nu înţeleg de ce se întâmplă asta. Probabil nici nu vor înţelege, dar majoritatea cetăţenilor Moldovei, peste 65% consideră Federaţia Rusă un stat prieten. Asta a fost, este şi va fi aşa. Ca să înţelegi asta, probabil trebuie să fii născut aici, în Moldova, Rusia, în URSS”. 

De remarcat că la evenimentul organizat de Ambasada Rusiei nu au fost observaţi, cel puţin din imaginile video, alţi oficiali de stat, decât Igor Dodon, deputatul socialist Vlad Bătrîncea, fostul ministrul al Apărării, Valeriu Pleşca, preşedintele PSRM, Zinaida Greceanîi şi nu în ultimul rând Mitropolitul Vladimir.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite