„Doctor în Moldova“ – o campanie dedicată medicilor deosebiţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Platforma E-Sănătate.MD lansează, în premieră, o campanie de promovare a medicilor din Republica Moldova, cu genericul „Doctor în Moldova“, susţinută informaţional de „Adevărul“.

Astfel, pe parcursul mai multor luni vă vom prezenta poveştile de viaţă ale unor medici, vestiţi sau anonimi, din sate sau oraşe, dedicaţi profesiei pe care au ales-o.

Vrem ca oamenii din Moldova să cunoască cine sunt doctorii fără de care sistemul nostru medical nu ar putea exista, iar sănătatea ne-ar fi mai şubredă. Vrem să arătăm că avem medici care se pot sacrifica pentru pacienţii lor, că se implică mai mult decât le-ar cere jurământul lui Hipocrate, că îşi fac meseria nu doar pentru a fi remuneraţi, ci pentru că altfel nu şi-ar vedea rostul în această profesie.

Personajele campaniei „Doctor în Moldova“ vor fi medici de diferite specializări, de diferite vârste, care muncesc în condiţii extreme, fac naveta dintr-o localitate în alta, încearcă să aducă tehnologiile moderne în instituţiile lor medicale, să aline suferinţe, îi fac pe pacienţi să zâmbească sau, pur şi simplu, se încăpăţânează să schimbe sistemul, sfidând stereotipurile şi practicile învechite. Mai mult, unul dintre meritele lor este că au rămas în ţară în pofida greutăţilor.

Medicul care deschide campania „Doctor în Moldova“ este de specializare ftizio-pneumolog şi lucrează la spitalul raional din Rezina. Nina Postu poate fi considerată un erou al acestui sistem, dar, în primul rând, este erou pentru o familie din Rezina. Din iniţiativă proprie şi cu multă insistenţă, doamna doctor a reuşit, împreună cu autorităţile, să găsească şi să repatrieze din Rusia o femeie dintr-un sat din Rezina, traficată anul trecut de un grup de romi şi obligată să cerşească pe străzile din Moscova. Platforma E-Sănătate.MD a decis să-i ofere premiul „Pentru păstrarea onoarei şi tradiţiei nobile a profesiunii de medic şi a respectului pentru viaţa umană“.

Ne propunem să continuăm tradiţia cu alte reportaje scrise sau realizate în format video despre cei mai dedicaţi doctori din Moldova. Poveştile lor se vor regăsi pe portalurile Sănătate INFO (sanatateinfo.md) şi Sănătate TV(sanatatetv.md), de pe Platforma E-Sănătate.MD, precum şi în paginile cotidianului „Adevărul“ Moldova.

Campania este desfăşurată de Platforma E-Sănătate.MD, în parteneriat cu Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate, cotidianul „Adevărul“ Moldova şi Clinica Sancos.

Doctorul Nina Postu, laureat al primei ediţii „Doctor în Moldova“

image

Nina Postu s-a născut pe 18 ianuarie 1972, în satul Slobozia Horodişte, raionul Rezina. În anul 1990 a absolvit Şcoala medicală din Orhei, iar ulterior a fost admisă la Facultatea de medicină generală de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu“ din Chişinău. S-a specializat în ftizio-pneumologie. Din 1996, munceşte la spitalul raional din Rezina în calitate de medic ftizio-pneumolog, este coordonatorul teritorial al Programului de control al tuberculozei din Rezina. Nina Postu deţine numeroase diplome oferite de autorităţile locale şi Ministerul Sănătăţii pentru merite în controlul tuberculozei în raion. Din 2003 până în 2011 a lucrat voluntar la emisiunea „Sanitas“, la Elita TV. Spune că a ales ftizio-pneumologia pentru că este un domeniu interesant. Pentru că ftiziatria, în general, este considerată o specializare mai puţin atractivă, a vrut să arate că pentru a profesa trebuie să iubeşti cu adevărat oamenii, indiferent de specializare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite