Din 1 iunie, moldovenii cu certificat de vaccinare pot călători în Ungaria, fără carantină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vaccinare

Începând cu data de iunie, cetăţenii Republicii Moldova, posesori ai unui certificat naţional de vaccinare, pot călători în Ungaria fără să stea în carantină, transmite IPN.

Ungaria este prima ţară cu care Republica Moldova a convenit recunoaşterea reciprocă a certificatelor naţionale de vaccinare, urmare a eforturilor depuse de cele două diplomaţii, inclusiv prin intermediul ambasadelor celor două ţări de la Budapesta şi Chişinău.

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene precizează că măsurile eficiente întreprinse de autorităţile celor două state vor permite deplasarea fără restricţii în sau prin Ungaria şi Republica Moldova a cetăţenilor moldoveni şi unguri vaccinaţi. Astfel, cele două state vor garanta cetăţenilor titulari ai certificatelor oficiale de imunizare intrarea sau tranzitarea fără restricţii a teritoriului Republicii Moldova şi al Ungariei. Totodată, conform înţelegerilor convenite, copiii sub vârsta de 18 ani, care vor însoţi deţinătorii de certificate de imunizare, se vor bucura de aceleaşi drepturi de intrare sau tranzitare a teritoriului.

În context, şeful diplomaţiei moldovene, Aureliu Ciocoi, a adresat omologului său maghiar, Péter Szijjártó, un mesaj de apreciere pentru disponibilitatea Ministerului Afacerilor Externe şi Comerţului al Ungariei de a da curs în timp restrâns solicitării Republicii Moldova. Potrivit lui, acest fapt va permite soluţionarea problemei stringente în ceea ce priveşte facilitarea deplasării cetăţenilor moldoveni vaccinaţi fără obligaţia izolării sau testării.

MAEIE mai precizează că recunoaşterea certificatelor de vaccinare în vederea facilitării circulaţiei cetăţenilor Republicii Moldova constituie o prioritate pe agenda instituţiei, fiind întreprinse în cooperare cu instituţiile naţionale competente, acţiuni de negociere cu partenerii străini.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite