Deputatul fugar Cristian Rizea a rămas fără cetăţenia R. Moldova, în urma unui decret semnat de către Igor Dodon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
cristian rizea foto ionut muresan

Deputatul român Cristian Rizea, care a fost condamnat definitiv la patru ani şi opt luni de închisoare cu executare în România şi care s-a refugiat la Chişinău pentru a se eschiva de justiţia din România, a rămas fără cetăţenia Republicii Moldova, despre care se spune că ar fi primit-o ilegal.

Preşedintele Igor Dodon a anunţat marţi, 3 noiembrie, că a semnat un decret prin care a anulat cetăţenia lui Cristian Rizea, despre care preşedintele în exerciţiu spune că este „un criminal, conform justiţiei române”. Dodon a adăugat că acum ţine de competenţa organelor de drept moldoveneşti şi române ca să-l reţină şi să-l expulzeze pe Cristian Rizea din R. Moldova. Dodon a precizat că decretul a fost semnat la propunerea Comisiei pentru cetăţenii.

Amintim că preşedintele Igor Dodon a anunţat vineri, 16 octombrie, că Cristian Rizea a depus actele pentru a obţine cetăţenia Republicii Moldova pe 14 noiembrie 2017. Atunci, pentru a obţine cetăţenia, Rizea a informat autorităţile R. Moldova că ar avea rude în autonomia găgăuză. Pe 28 decembrie 2017, Rizea deja obţinuse paşaportul moldovenesc, afirmă Dodon, sugerând că politicianul român a obţinut cetăţenia în urma unei înţelegeri cu oligarhul Vlad Plahotniuc.

Şeful statului a precizat că atunci când Rizea a solicitat cetăţenia, acesta a ascuns informaţia că a fost condamnat în România, fapt ce contravine legislaţiei Republicii Moldova. În acest sens, Dodon a afirmat că Rizea va rămâne fără cetăţenia moldovenească. 

„La momentul când el a depus actele, deja era condamnat în România. Pe data de 7 decembrie 2017, Cristian Rizea a fost condamnat la patru ani şi opt luni. Asta înseamnă că acest cetăţean a depus actele în Moldova, asumându-şi angajamentele că nu încalcă legea, dar, de fapt, a încălcat legea, pentru că era cu dosar penal în România. Cel mai probabil era un om apropiat fostului oligarh care era la putere”, a subliniat Dodon.

Cristian Rizea a demarat demersuri pentru obţinerea cetăţeniei moldoveneşti încă din 2018, prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova în România. Solicitarea de urgentare a acordării cetăţeniei a venit din partea lui Artur Gumeniuc, care, la momentul respectiv, deţinea funcţia de consilier al Preşedintelui Republicii Moldova Igor Dodon pe domeniul apărării şi securităţii naţionale (Secretar al Consiliului Suprem de Securitate). Astfel se explică faptul că familia Rizea a aterizat liniştită la Chişinău, în Republica Moldova, pe 1 februarie 2019, potrivit gandul.ro

Politicanul fugar a obţinut cetăţenie moldovenească atât pentru el, cât şi pentru familia sa. Ulterior, el şi membrii familiei au primit alte seturi de documente, sub alte nume, respectiv Mihai Cristian Luigi (ex-Cristian Rizea), Mihai Josett-Anne-Marie şi Mihai Albert Cristian. 

Cristian Rizea (Mihai Cristian Luigi) duce o viaţă tihnită în capitala Republicii Moldova, în libertate şi lipsit de griji financiare: deţine un apartament în cea mai luxoasă zonă a Chişinăului în complexul Crown Plaza Park. În plus, politicianul-fugar conduce o maşină de lux, duce copilul la şcoală privată, întreţine o soţie casnică şi, potrivit gandul.ro, este implicat într-o relaţie extraconjugală. 

”Mihai Cristian Luigi” se recomandă în Chişinău ca fiind director general al staţiei TV Realitatea din Moldova, post de televiziune derivat din postul românesc Realitatea TV, controlat de Maricel Păcuraru.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite