Densitatea vulpilor în Moldova depăşeşte de câteva ori norma ecologică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vulpea la vânătoare

În Republica Moldova sunt prea multe vulpi. Cam 36 de mii de animale, numără Institutul de Zoologie. Densitatea acestora depăşeşte de patru-cinci ori norma ecologică, care ar trebui să fie de una-două vulpi la o mie de hectare. Acum cinci ani, situaţia era şi mai gravă. Efectivul de vulpi se ridica la 45 de mii de animale.

Într-un răspuns oferit Agenţiei de presă IPN, Institutul de Zoologie menţionează că rămâne extrem de ridicat şi efectivul şoarecilor de casă şi al şobolanilor. În ţară sunt câteva milioane de şoareci de casă şi circa un milion de şobolani cenuşii.

Printre reptile cele mai numeroase sunt şopârla verde, şopârla ageră, şarpele de casă, iar printre amfibieni – broasca mare de lac şi broasca mică de lac.

Printre speciile de păsări, cele mai prezente sunt cintezele – 200 de mii de perechi. Guguştiucul ajunge la 40 de mii de perechi. Urmează vrabia de casă şi vrabia de câmp, cu 35 de mii şi, respectiv, 30 de mii de perechi. Tot 30 de mii de perechi este şi efectivul ciorii de semănătură. Coţofene avem 20 de mii de perechi, gaiţe – 15 mii.

La celălalt pol sunt speciile rare, incluse în Cartea Roşie a Republicii Moldova. Ultima ediţie, din  2015, include 219 specii foarte rare, faţă de 116 în 2001. Este vorba despre 30 de mamifere, 62 de păsări, 9 reptile, dar şi amfibieni, peşti, insecte, moluşte. Speciile incluse în Cartea Roşie sunt protejate de stat. Multe din ele – şi de către tratate internaţionale.

Specialiştii instituţiei spun că printre factorii care au dus la diminuarea numărului unor specii se numără degradarea ecosistemelor silvice, extragerea copacilor bătrâni scorburoşi, amenajările silvice, distrugerea şi poluarea habitatelor acvatice. La fel, este vorba şi de turismul neorganizat, păşunatul excesiv şi arderea vegetaţiei.

Vânătoarea legală reglează efectivul speciilor de importanţă cinegetică şi a contribuit la reducerea numărului de vulpi. Însă braconajul poate cauza prejudicii serioase pentru speciile de copitate (cerbi, căprior), păsări acvatice şi de baltă rare, pentru care vânătoarea legală este interzisă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite