Deja vu: Deputaţii vorbesc, din nou, despre „responsabilitatea comună”. Lupu, Ghimpu şi Leancă, după negocieri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderii PD, PL şi deputaţii neafiliaţi din „grupul Leancă” au continuat astăzi negocierile privind formarea unei noi majorităţi parlamentare. De data aceasta, democraţii au prezentat colegilor săi un document care prevede priorităţile viitorului guvern. Dacă Lupu crede că pentru viitorul program de guvernare vor vota anumiţi deputaţi PLDM, atunci Ghimpu îi îndeamnă pe liberal-democraţi să uite supărările.

Vă prezentăm mai jos principalele declaraţii ale liderilor PD, PL şi PPEM.

Marian Lupu, Partidul Democrat: PLDM e supărat pentru că noi am votat ridicarea imunităţii lui Filat

Constat că am convenit să pornim munca şi negocierile asupra acordului politic şi asupra programului de guvernare a următorului guvern. De către PD a fost distribuit un proiect ca prim document în care sunt priorităţile politicii externe şi interne. Acesta va fi publicat marţi dimineaţa pe siteul PD. Este un document de lucru. Am convenit că vom lucra de mâine asupra acestui acord, care va fi pus la baza guvernării din ţara noastră. E vorba de nouă direcţii majore. Tot ce este acolo şi tot ce va fi propus derivă din Acordul de Asociere.

Noi am decis că nu începem de la partajarea funcţiilor, ci să clădim împreună ceea ce se numeşte „responsabilitatea comună”.

În rezultat, trebuie să avem o ofertă publică pentru societate şi pentru formaţiunile europene şi pentru toţi deputaţii care tind la aceste valori. Toţi cei care reprezintă aripa europeană din Parlament sunt invitaţi să participe la acest proces.

Am convenit că stabilim următoarea întrevedere pentru ziua de mâine, la ora 19.30, în sediul Parlamentului. Sunt invitaţi toţi, inclusiv PLDM. O să vină PLDM în procesul de negocieri, forte bine. N-o să vină, o să vadă societatea tabloul creat.

Această supărare (a liberal-democraţilor - n.r.) nu vine din cauza demiterii guvernului Streleţ, ci pe motivul că noi am votat ridicarea imunităţii domnului Filat. Dacă ar fi să se întâmple, revenind înapoi, să nu mai existe acest exerciţiu, atunci veneau rapid la negocieri.

Mihai Ghimpu, Partidul Liberal: Toţi suntem vinovaţi

Avem multe de reproşat unul altuia, dar Republica Moldova are nevoie de un guvern. Altfel, nu va veni nici FMI, nici banii din partea României.

Supărările trebuie lăsate acasă. Şi noi, liberalii, avem de ajuns şi către unii, şi către alţii. Am ajuns în criza în care ne aflăm din cauza furtului miliardului. Cetăţenii aşteaptă soluţionarea acestei probleme şi tragerea la răspundere a tuturor implicaţi. 

Nu putem avea pensii, salarii, burse şi nici compensaţii dacă n-o să combatem corupţia. Este o problemă cheie. Dacă nu ai un guvern, nu lucrează nici guvernul, nici Parlamentul.

Fără reforme Republica Moldova nu are viitor. Şi acestea trebuie făcute de noi. Dar iarăşi, acestea nu pot fi făcute fără un guvern reformator.

Avem nevoie de majoritate parlamentară. Dar pentru aceasta, PLDM trebuie să vină alături de noi la masa de negocieri. O să-i invit şi la telefon.

În afară de bunăstare, Republica Moldova are nevoie şi de pace, iar aceasta este pusă în pericol tot din cauza lipsei unui guvern.

Dacă nu avem guvern şi majoritate parlamentară, se duce pe apa sâmbetei acordul de asociere cu UE.

Aşa că, e nevoie ca niciodată de colegii noştri din PLDM. Trebuie să uităm ce a fost ieri. Acum, în prim-plan trebuie să punem viaţa cetăţenilor. Toţi suntem vinovaţi. Nu există alternativă la o coaliţie proeuropeană în afară de o alianţă dintre PLDM, PD, PL şi „grupul Leancă”.

PL nu va merge niciodată la guvernare cu comuniştii.

Iurie Leancă (PPEM), deputat neafiliat: Putem avea un plan foarte ambiţios

Parametrii principali nu s-au schimbat. Ţara se află în criză profundă. Este în prag de default. Cetăţenii Republicii Moldova sunt îndreptăţiţi să audă de la noi soluţii la problemele cu care se confruntă. Să venim cu angajamente clare. Poziţia PPEM nu se schimbă. Orice nouă coaliţie pentru a deveni funcţională trebuie să acţioneze în baza votului din 30 noiembrie, atunci când 55 de deputaţi au primit votul pentru a promova parcursul european şi a crea condiţii ca cetăţenii să trăiască mai bine la ei acasă. Doar cu partidele proeuropene putem crea o majoritate. Orice aranjament care nu va avea un sprijin majoritar în Parlament nu este unul funcţional.

Am venit la acest schimb de opinii pentru a discuta cum procedăm în continuare. Colegii au venit cu ideea ca să elaborăm priorităţile cheie ale viitoarei guvernări.

Sper foarte mult că mâine colegii din PLDM vor da curs invitaţiei, vor participa la aceste negocieri, fiind că este vorba de viitorul acestei ţări. Am făcut prea multe greşeli. Putem remedia situţia, putem avea un plan foarte ambiţios. Sunt convins că vom obţine sprijinul partenerilor occidentali, că vom reveni la discuţiile privind perspectiva noastră europeană.

Dar e vorba de un singur lucru - ca cei 55 de deptuaţi să înţeleagă pentru ce au ajuns aici în Parlament.

Dacă vor dori să semneze noul acord socialiştii sau comuniştii, nu e o problemă, pentru că nu ei trebuie să fie actorii principali. Actorii principali trebuie să fie cei 55 de deputaţi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite