De la 1 aprilie în Republica Moldova se vor scumpi ţigările şi rachiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Majorarea cu 50% a accizelor la ţigări şi băuturi alcoolice tari va provoca o scumpire a acestor produse pe piaţa moldovenească în medie cu 10-15%, susţin specialiştii.

Decizia de majorare a accizelor a fost coordonată cu misiunea Fondulzui Monetar Internaţional şi anunţată de premierul Vlad Filat în cadrul unei conefrinţe de presă.
Potrivit premierului, majorarea cu 50% a accizelor la tutun şi la băuturile alcoolice tari este singura modificare ce va surveni în politica fiscală în anul 2011. Aceasta a fost necesară pentru a acumula banii necesari pemtru majorarea de salarii ale profesorilor cu 25%, ale funcţionarilor publici cu 13% şi ale personalului auxiliar din sectorul bugetar - cu 8,5%.

Grigore Arpentin, preşedintele Uniunii oenologilor din Republica Moldova consideră că majorarea accizelor la băuturile alcoolice tari este justificată şi extrem de necesară. „Circa 60% din cantitatea de alcool consumată de moldoveni revine pe seama băuturilor tari, precum rachiul, votca, brandy etc, ceea ce este alarmant. Trebuie schimbată structura consumului de băuturi alcoolice. Căci nu este normal ca anual să se consume circa 44 milioane de sticle de rachiu", a declarat Grigore Arpentin.
Producătorii şi distribuitorii de ţigări şi băuturi alcoolice tari refuză să comenteze intenţia Guvernului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite