De ce Republica Moldova nu cumpără energie electrică din România

0
0

Importul de curent electric din România în Republica Moldova se amână pe un termen nedeterminat. Motivul este faptul că furnizorii din România au cerut un preţ cu 23% mai mare decât tariful de achiziţie din Ucraina şi de la Centrala de la Cuciurgan.


Încercările întreprinderilor de distribuţie a energiei electrice din Republica Moldova de a diversifica furnizorii de curent nu dau rezultate.

Astfel şi în următorul an, în afară de centralele locale, vom beneficia de curent electric importat din Ucraina de la compania DTEK Power (controlată de miliardarul ucrainean Rinat Ahmetov) şi de la Centrala de la Cuciurgan, proprietate a gigantului rus Inter RAO EES.

"Oferta venită din România era de 8,5 cenţi SUA pentru un kilowatt, preţ ce este cu mult mai mare decât cel oferit de actualii furnizori“, a declarat Silvia Radu, preşedintele companiei Gas Natural Fenosa.

În prezent cele trei companii de distribuţie achită un preţ de 6,9 cenţi americani pentru un kilowatt de energie electrică achiziţionat de la furnizorii din Ucraina şi din regiunea transnistreană. Acesta este însă cu peste 50% mai mic decât în cazul CET-urilor locale.

Mai multe - Republica Moldova

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite