CSM sesizează Procuratura Generală,  după ce mai mulţi magistraţi au fost înlăturaţi din funcţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
s

Consiliul Superior al Magistraturii a decis să expedieze Procuraturii Generale nota informativă în baza căreia, săptămâna trecută, mai mulţi magistraţi, inclusiv cu funcţii de conducere, au fost înlăturaţi de la exercitarea atribuţiilor. Preşedintele interimar al CSM, Dorel Musteaţă, a declarat că este regretabil faptul că unii din sistem se opun verificărilor pe interior, transmite IPN.

În debutul şedinţei, preşedintele interimar al Consiliului a făcut apel către toţi judecătorii din ţară: „Consiliul Superior al Magistraturii vă cheamă să păstraţi calmul şi să nu vă dedaţi provocărilor lansate de unele persoane, care din diferite motive personale încearcă să destabilizeze activitatea CSM-ului şi a întregului sistem judecătoresc. CSM este garantul independenţei judecătoreşti şi este obligat să verifice orice adresare a justiţiabililor, a organelor statale ori a fiecărui judecător”, a notat Dorel Musteaţă.

Potrivit preşedintelui interimar al CSM, este regretabil faptul că unii din sistem se opun verificărilor pe interior. „Pentru a nu lăsa careva semne de întrebare, consider necesar de a propune plenului Consiliului Superior al Magistraturii expedierea către Procuratura Generală a notei informative care a fost examinată la şedinţa anterioară, pentru a efectua un control al circumstanţelor expuse”, a mai spus preşedintele interimar al CSM.

Acum o săptămână, mai mulţi magistraţi, inclusiv cu funcţii de conducere, au fost înlăturaţi de la exercitarea atribuţiilor în baza unei note informative depuse de către un coleg de breaslă. Nota a fost examinată de CSM cu uşile închise, în cadrul şedinţei din 25 iunie.

Ca urmare, Consiliul a decis să-l înlăture pe preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, Ion Druţă, de la exercitarea funcţiei administrative în cadrul instanţei, până la rămânerea definitivă a hotărârii emise în baza informaţiei prezentate de judecător. De asemenea, a fost înlăturată de la exercitarea funcţiei administrative întreaga conducere a Judecătoriei Chişinău, fiind vorba despre preşedintele Judecătoriei Chişinău – Radu Ţurcanu şi vicepreşedinţii Corneliu Guzun, Dorin Dulghieru, Ghenadie Pavliuc şi Vitalie Stratan.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite