Consiliul UE decide dublarea cotelor de acces fără taxe pentru produsele agricole din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
uniunea europeana - moldova

Subiectul dublării cotelor de acces fără taxe pe piaţa europeană pentru ultimele şapte produse agricole din Republica Moldova încă supuse regimului tarifar figurează astăzi, 18 iulie, pe agenda Consiliului Uniunii Europene. Includerea subiectului pe agendă înseamnă, de regulă, că decizia este agreată de cei 27 de miniştri ai agriculturii din UE.

 La modul practic, toate produsele moldoveneşti vor putea intra de acum înainte în UE fără tarife în zona de liber schimb (DCFTA), precizează Europa Liberă în pagina electronică, citată de IPN.

Pe 5 iulie, Parlamentul European a adoptat în procedură accelerată legislaţia propusă cu aproape o lună mai devreme de Comisia Europeană, care prevede că Republica Moldova va putea, timp de un an cel puţin, să-şi vândă produsele agricole pe pieţele europene fără a plăti taxe vamale.

Comisia şi-a prezentat iniţiativa ca pe „o ilustrare a solidarităţii UE, menită să ajute Republica Moldova să facă faţă pierderii principalelor sale pieţe şi centre de tranzit pentru aceste produse agricole cheie ca urmare a războiului împotriva Ucrainei”.

Ultimele şapte produse din Republica Moldova care sunt încă supuse regimului tarifar sunt: prunele, cireşele, merele, strugurii de masă şi sucul de struguri, roşiile şi usturoiul. Regulamentul propus dublează, pe durata unui an, cantitatea acestor produse care pot fi exportate în UE din Moldova fără taxe.

Volumele potenţiale scutite de taxele vamale vor fi acum în valoare de aproximativ 55 de milioane de euro, dintre care aproximativ 10 milioane de euro pentru prune şi 27 de milioane de euro pentru struguri de masă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite