Conflict între veterani şi ministrul de Interne. „Ne-a numit beţivani şi calici”. Oleg Balan: „Ştiu să vorbesc cu oamenii”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veteranii războiului din Transnistria şi din Afganistan îl acuză pe ministrul Afacerilor Interne în exerciţiu, Oleg Balan, de calomnie şi denigrare, după ce acesta i-ar fi numit „beţivani” şi „calici”. Veteranii susţin că se simt profund jijniţi şi îndureraţi. Oleg Balan afirmă că militarii mint şi că i-ar putea da în judecată pentru defăimare.

Un grup de iniţiativă al veteranilor de război susţin că ministrul de Interne, Oleg Balan, le-ar fi denigrat demnitatea adresându-le cuvinte grele. „La 21 mai 2015, a apărut în presă informaţia precum că în incinta MAI, la ordinul ministrului în exerciţiu, Oleg Balan, a fost sigilat biroul viceministrului de Interne Ion Ţurcan. În legătură cu situaţia dată, un grup de veterani au avut o întrevedere cu ministrul Oleg Balan. Discuţia nu s-a soldat cu vreun rezultat. Atunci, ministrul şi-a permis să-i numească pe veteranii războiului pentru integritatea Republicii Moldova „beţivani”. Mai târziu, pe 16 iulie 2015, la ieşirea de pe teritoriul Brigăzii de poliţie cu destinaţie specială „Fulger”, ministrul a replicat: «Voi ce, sunteţi din banda lui Ion Ţurcan?»”, se arată într-o scrisoare publică redactată de către veterani. Militarii susţin că ministrul Afacerilor Interne ar mai fi spus că „veteranii de război, bolnavii şi invalizii, toţi la pensie, iar calicii sa fie comisuiţi” şi „torturarea o să fie atunci când persoana o să fie pusă pe lom”. 

„Pedeapsa lui Ţepeş ar fi prea uşoară pentru el”

Veteranii cer ca ministrul Afacerilor Interne, Oleg Balan, să-şi ceară scuze public de la veteranii războiului de pe Nistru, din Afganistan şi veteranilor MAI pentru calomniile aduse. Totodată, aceştia solicită ca Oleg Balan să fie retras din lista de candidaţi la funcţia de ministru al noului Guvern. În cazul în care aceste cerinţe nu vor fi luate în seamă, veteranii anunţă că vor organiza acţiuni ample de protest. „E dureros, ne-am gândit noi vreodată că vom fi numiţi calici şi beţivi? Mi-am pierdut mâna în războiul de pe Nistru. Dar m-am dus la Tighina ca să fiu alături de camarazii mei chiar şi fără o mână. Pentru ce? Ca să-mi spună acum un ministru că sunt calic? Pedeapsa lui Vlad Ţepeş ar fi prea uşoară pentru el”, afirmă Mihai Tomacinschi, veteran al războiului din Transnistria. „Nu vrem să ne plângem şi chiar nu apărăm pe nimeni”, a adăugat Tomacinschi. 

„Cred că îi voi da în judecată”

Ministrul în exerciţiu al Afacerilor Interne, Oleg Balan, neagă orice acuzaţie şi spune că declaraţiile veteranilor sunt nişte aberaţii. „Este o aberaţie din partea celor trei indivizi (Constantin Boeştean, Constantin Busuioc, Mihai Tomacinschi sunt veteranii care au susţinut, luni, conferinţa de presă - n.r.). Regret că nu au fost sinceri”, a declarat ministrul pentru Adevărul Moldova.

Oficialul susţine că la mijloc se află interese personale. „Domnul Boeştean a vrut ca prin intermediul domnului Ion Ţurcan să ajungă în funcţia de rector al Academiei Militare „Ştefan cel Mare”. Viceministrul Ţurcan mi-a cerut asta. Eu am refuzat. Nu pot să-l demit pe actualul rector şi să numesc o persoană care nu are pregătire. Totul se învârte, de fapt, în jurul domnului Ţurcan”, mai spune Oleg Balan. Ministrul susţine că ia în considerare ideea de a-i da în judecată pe cei ca îi aduc acuzaţii. „Sunt cadru didactic. Ştiu să vorbesc cu oamenii. Cred că îi voi da în judecată pentru calomniere”, a menţionat Oleg Balan.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite