Comisia lui Candu va audia candidaţii pentru funcţia de guvernator al BNM cu uşile închise

0
Publicat:
Ultima actualizare:
BNM a rămas fără guvernator pe 21 septembrie FOTO Adevărul
BNM a rămas fără guvernator pe 21 septembrie FOTO Adevărul

Viitorul guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei va fi ales cu uşile închise. Comisia pentru selectarea candidatului la funcţia de guvernator a decis ca cei care îşi vor manifesta interesul pentru această funcţie să nu facă show în faţa camerelor de luat vederi.

Noul guvernator al BNM trebuie să aibă demnitate, să fie un bun profesionist şi să servească intereselor ce ţin de domeniul pe care-l gestionează şi nu ale anumitor persoane care fac lobby, au constatat membrii comisiei. 

Pentru caracterul public al şedinţelor s-a expus expertul economic Adrian Lupuşor, dar ideea acestuia a fost susţinută doar de doi membri ai comisiei. Cu alte şase voturi s-a votat caracterul închis al audierii candidaţilor la funcţia de guvernator al BNM.

„Candidaţii nu vor prezenta programul, dar vor face show. Este o funcţie publică tehnică”, a declarat democratul Marcel Răducanu. Acesta a fost susţinut de deputatul socialist Vladimir Golovatiuc.

Comisia urmează să prezinte Parlamentului un candidat la funcţia de guvernator al BNM până pe 15 noiembrie.

Scopul Comisiei constă în elaborarea criteriilor de selecţie şi organizarea concursului public pentru selectarea candidatului la funcţia de Guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM).

Comisia pentru selectarea candidatului la funcţia de guvernator al BNM a fost creată printr-o dispoziţie a spicherului Andrian Candu. În şedinţa de prezentare a membrilor comisiei, preşedintele Parlamentului i-a îndemnat pe aceştia să asigure calitatea, profesionalismul, integritatea şi transparenţa procesului de selectare a candidaţilor şi să invite mass-media la toate şedinţele de lucru ale Comisiei. „Aceasta este o premieră pentru Republica Moldova, care ar putea schimba modalitatea de selectare şi numire a înalţilor funcţionari”, a adăugat şeful Legislativului.

Comisia urmează ca la 6 noiembrie curent să prezinte candidatul selectat preşedintelui Parlamentului, pentru a fi propus Legislativului la funcţia de guvernator al BNM.

Precizăm că, prima şedinţă de lucru a comisiei a avut loc pe 7 octombrie curent.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite