Combaterea violenţei domestice, o prioritate în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
violenta domestica

Combaterea violenţei domestice este o prioritate pentru societatea civilă şi pentru  Oficiul Avocatului Poporului din Republica Moldova.

Ombudsmanul Tudor Lazăr, în parteneriat cu Asociaţia „PROMO LEX”, lansează o campanie de combatere a violenţei domestice. Campania va începe pe 15 octombrie, de Ziua Mondială a Femeilor din Mediul Rural, şi se va încheia pe 25 noiembrie, când este consemnată Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei Împotriva Femeilor.

În această perioadă angajaţii Instituţiei naţionale de protecţie şi promovare a drepturilor omului şi angajaţii Asociaţiei „PROMO LEX” vor avea întâlniri cu grupuri de cetăţeni din mai multe localităţi ale ţării, pe care îi vor informa despre mecanismele juridice de protecţie a victimelor violenţei domestice.

Jurnalişti şi psihologi vor aborda chestiuni legate de impactul violenţei domestice asupra victimelor, copiilor, familiei şi societăţii în ansamblu. Angajaţii Oficiului Avocatului Poporului se vor mai întâlni cu poliţiştii de sector din mai multe raioane ale ţării şi vor discuta cu ei problemele cu care aceştia se confruntă în aplanarea conflictelor violente în familii şi asigurarea accesului victimelor violenţei domestice la justiţie. 

În cadrul campaniei vor mai fi ţinute prelegeri în instituţii de învăţământ mediu şi superior la tema violenţei domestice. În total, se planifică a fi desfăşurate peste 25 de acţiuni de instruire juridică a populaţiei la tema violenţei domestice şi măsurilor de protecţie a victimelor, de sensibilizare a publicului larg privind necesitatea combaterii ferme a fenomenului în cauză.

Iniţiatorii campaniei speră că aceasta va avea efectul scontat, mai ales că, în baza informaţiilor obţinute, vor fi elaborate propuneri care vor fi transmise ulterior autorităţilor de resort.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite