Coana Chiriţa se întoarce la Teatrul „Ionesco“ în straie noi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Teatrul „Eugene Ionesco“ din Chişinău readuce în scenă celebra comedie „Chiriţa în provincie“, cu decoruri împrospătate şi costume noi.

Începând cu 13 noiembrie, Teatrul „Eugene Ionesco“ din Chişinău prezintă, pentru a treia oară, comedia „Chiriţa în provincie“ după Vasile Alecsandri, în regia lui Petru Vutcărău. Pentru că teatrul are, în sfârşit, o scenă adecvată, decorul a fost adaptat şi împrospătat. Şi personajele s-au primenit, costumele folosite încă de la prima montare, din 1993, fiind înlocuite cu altele nou-nouţe. „Acum, Chiriţa e mai pompoasă, mai bogată“, se laudă Veaceslav Sambriş, cel care a intrat în pielea cucoanei de la Bârzoieni nebune după moda de la Paris.

Chiar dacă textul nu a suferit schimbări, actorul ne promite mai multe improvizaţii şi un car de replici haioase. „E mai greu să joci travesti, pentru că trebuie să fii convingător, dar îmi place enorm acest rol. Chiriţa mea vine încă din copilărie. Eram prin clasa a V-a când am jucat-o prima oară. Datorită ei, am reuşit să-mi înving frica de public. Până atunci, nu reuşeam să spun nici măcar o poezie la matineu din cauza emoţiilor“, povesteşte actorul.

Cea mai mare provocare a venit, însă, pentru el în retro-stagiunea din 2007, când a trebuit să-i ia locul lui Igor Chistol, care făcuse celebru acest rol în anii ’90. „Igor avusese un succes nebun, de aceea a trebuit să depun eforturi mari pentru a mă ridica la aşteptările publicului“, mărturiseşte Veaceslav Sambriş. În spectacolul jucat acum, el îi va avea colegi de scenă pe Vitalie Drucec (Grigore Bârzoi), Andrei Locoman (Guliţă), Daniela Burlaca (Safta), Doina Severin (Luluţa), Gheorghe Pietraru (domnul Şarl), Dumitru Mamei (Ion) şi Iurie Gologan (Leonaş).

Aşteptându-l pe Godot

Ideea de a relua repertoriul de succes de altădată îi aparţine scriitorului Val Butnaru, care a revenit recent la conducerea teatrului. „Scopul nostru este să aducem publicul în sala de spectacole şi să mişcăm teatrul din punctul mort, în care a ajuns din cauza că nu a avut multă vreme o scenă“, spune directorul Teatrului „Eugene Ionesco“.

Pentru că satirizează moravuri ale societăţii, precum corupţia, snobismul, incultura şi parvenitismul, piesa lui Alecsandri este actuală şi astăzi. „Spectacolul se joacă pe fundalul gravurilor lui Goya, iar mesajul este neschimbat. Monştrii care se plimbă prin cabinete sunt surprinşi de realizatori. Nu e deloc un spectacol ilar, ci unul tragic, pentru că este vorba de noi. Sperăm că această satiră deranjantă va contribui la mişcarea noastră înainte“, precizează Val Butnaru.

În acest an, Teatrul „Eugene Ionesco“ a reluat şi spectacolele „Iosif şi amanta sa“ de Val Butnaru şi „Privighetoarea“ de H.C. Andersen. „Bomba“ stagiunii va fi „Aşteptându-l pe Godot“ de Samuel Beckett, cu actorii care au jucat în acest spectacol şi acum 20 de ani – Petru Vutcărău şi Andrei Sochircă.

Vin şi plăcinte bârzoiene

După fiecare reprezentaţie, spectatorii vor chefui la Balul Chiriţei cu discuţii fierbiţi, vin spumos şi plăcinte bârzoiene. Totul pe cheltuiala teatrului! Biletele pot fi cumpărate la casele teatrului, ale Filarmonicii şi ale Palatului Naţional şi costă între 90 şi 250 de lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite