CMC a aprobat taxe locale noi şi taxe ajustate pentru anul 2021

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul municipal Chişinău a aprobat, la şedinţa de ieri, 29 decembrie, politica bugetar-fiscală a autorităţilor locale pentru anul 2021. Aceasta prevede ajustarea taxelor locale pe teritoriul municipiului, corespunzător ratei inflaţiei, dar şi introducerea unor taxe noi, precum cea pentru salubrizare, transmite IPN.

Primarul general, Ion Ceban, a declarat că modificările la politica bugetar-fiscală erau necesare, deoarece unele taxe locale nu au fost ajustate din anul 2004. Începând cu anul viitor, pe teritoriul municipiului Chişinău se propune introducerea taxei pentru salubrizare, care este prevăzută în Codul Fiscal, însă deocamdată nu a fost aplicată pe teritoriul capitalei. Taxa pentru salubrizare, nou introdusă, administrată corect, ar urma să genereze venit la bugetul municipal de circa 100 de milioane de lei, a subliniat Ion Ceban.

Taxa pentru piaţă, pentru dispozitivele publicitare, pentru amenajarea teritoriului, pentru parcare urmează a fi ajustate la rata inflaţiei. Cotele taxelor pentru prestarea serviciilor de transport auto de călători în raza municipiului Chişinău, pentru fiecare microbuz, autobuz se menţin la nivelul anului 2020. În cazul sistării activităţii agenţilor economici în legătură cu declararea situaţiei excepţionale de COVID-19, pe perioada sistării activităţii, subiecţii impunerii se scutesc de plata taxei de piaţă, taxa pentru unităţile comerciale şi/sau de prestări servicii şi taxei pentru prestarea serviciilor de transport auto de călători pe rutele regulate municipale. Pentru persoanele în etate şi cele cu nevoi speciale, familiile cu mulţi copii şi cu venituri mici, vor fi prevăzute ajutoare sau scutiri.

Preşedintele Platformei Da, consilierul municipal Andrei Năstase, a declarat că primăria nu a întreprins nimic pentru a susţine businessul mic, ci, din contra, prin proiectul privind taxele locale protejează agenţii care au monopolizat piaţa.

Consilierul PAS Roman Cojuhari a menţionat că executivul nu dispune de o metodologie de calculare a taxelor şi că acestea se stabilesc arbitrar. Drept exemplu, susţine consilierul, un atelier de confecţionare a hainelor plăteşte mai multe taxe decât o spălătorie, iar o alimentară mică de zeci ori mai mult decât un hipermarket. Din acest motiv, fracţiunea PAS nu a susţinut proiectul privind aprobarea taxelor pentru 2021.

Discuţiile şi examinarea amendamentelor la proiectul privind aprobarea şi punerea în aplicare a taxelor locale pentru anul 2021 au durat mai mult de o oră. Proiectul cu modificări nu a fost susţinut de majoritatea consilierilor şi a rămas aprobat în versiunea iniţială.

Taxele locale şi cotele concrete ale acestora se pun în aplicare începând din 1 ianuarie 2021.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite