Circa 50% din cauzele pierdute de Republica Moldova la CEDO au la bază erori judiciare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Marian Lupu, preşedintele Parlamentului, a criticat dur activitatea judecătorilor, reuniţi astăzi la o întrunire anuală în Chişinău. „Circa 50% din cauzele pierdute de Republica Moldova la CEDO au la bază erori judiciare. Numărul impunător de dosare atestă existenţa unor serioase deficienţe în sistemul judecătoresc din ţară şi în activitatea organelor de drept per ansamblu", a declarat şeful Legislativului în faţa

Marian Lupu a pledat pentru reformarea sistemului judecătoresc. „Cetăţenii dau o notă foarte mică sistemului judecătoresc. Acesta poate fi din cauza selectării candidaţilor la funcţia de judecător sau menţinerii în funcţie a unor judecători care nu corespund cerinţelor. Este nevoie de reformarea sistemul judiciar, care este sarcina autorităţilor naţionale", a declarat acesta.

Judecătorii trebuie să beneficieze de imunitate

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Dumitru Visternicean, a declarat că în 2010 au parvenit mult mai multe petiţii din partea cetăţenilor care îşi expun dezacordul faţă de actele judecătoreşti. Magistratul a semnalat deficienţele de salarizare din sistem, dând exemplul grefierilor, care au un salariu de 600 de lei.

Ministrul Justiţiei, Alexandru Tănase, a menţionat că de la 1 septembrie fiecare judecător să fie asigurat cu referenţi. „Putem vorbi ani în şir despre problema corupţiei, dar până nu va fi rezolvată problema salarizării în acest domeniu nu se va schimba absolut nimic", a declarat ministrul, care a pledat, de asemenea, pentru imunitatea judecătorească.

Ion Muruianu, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, a lipsit de la întrunirea anuală a magistraţilor.

Potrivit sondajelor de opinie, doar 30% dintre cetăţenii din republică au încredere în judecători.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite