Cine este Evghenia Guțul, câștigătoarea scrutinului pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, potrivit datelor preliminare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Evghenia Guțul nu a fost implicată în viața politică din Găgăuzia și nici în activitatea publică a partidului prorus Șor, cel care a propus-o drept candidată la scrutinul pentru funcția de bașcan din acest an. Acum, Guțul își dorește consolidarea relațiilor dintre regiune și Kremlin.

Evghenia Guțul își dorește consolidarea relațiilor dintre Găgăuzia și Kremlin. FOTO: Facebook
Evghenia Guțul își dorește consolidarea relațiilor dintre Găgăuzia și Kremlin. FOTO: Facebook

Potrivit datelor preliminare ale Comisiei Electorale Centrale a Găgăuziei, pentru Evghenia Guțul și-au dat votul 27.376 de oameni, adică cu 2463 mai mulți față de rivalul său, Grigori Uzun, candidat independent, dar susținut de Partidul Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM).

Câștigătoarea alegerilor se pronunță pentru consolidarea relațiilor dintre regiune și Rusia.

"Suntem, ca să spunem așa, un partid prorus. Vrem să fim, în continuare, prieteni cu Federația Rusă, să fim prieteni cu alte țări. Nu vrem niciun conflict", a spus aceasta presei după anunțarea rezultatelor cu privire la turul secund al scrutinului. 

Printre primii pași în acest sens anunțați de ea se numără deschiderea unei reprezentanțe a regiunii la Moscova, dar și negocieri privind deblocarea exportului de produse agricole din Federația Rusă.  

Susținută de ruși în timpul campaniei electorale

Evghenia Guțul, reprezentanta formațiunii proruse Șor care organizează protestele antiguvernamentale de la Chișinău, este juristă de meserie și nu a fost activă în viața politică a regiunii, dar nici în activitatea publică a partidului, condus de politicianul fugar, Ilan Șor. 

În timpul campaniei electorale, ea a avut susținere rusă și a fost văzută deseori alături de vicepreședinta formațiunii, Marina Tauber, cercetată penal în mai multe dosare penale. 

Membrii staffului electoral al Evgheniei Guțul, suspectați de mituirea alegătorilor

În primul tur, Evghenia Guțul, a obținut 14.890 de voturi, adică 26,5 % din numărul total al alegătorilor, iar după anunțarea rezultatelor, structurile de drept au informat că asupra membrilor partidului Șor, dar și a celor din stafful electoral al candidatei planează suspiciuni de corupere a alegătorilor, în vederea determinării acestora de a vota pentru Evghenia Guțul la scrutin. De asemenea, aceștia ar fi transportat organizat alegătorii la procesul de vot. 

Cazul este investigat penal de angajații Centrului Național Anticorupție (CNA), cei ai Procuraturii Anticorupție (PAS) și ai Inspectoratului General al Poliției (IGP), fiind desfășurate mai multe percheziții până acum. Descinderile s-au soldat cu ridicarea mai multor obiecte, dar nu și cu rețineri. 

De cealaltă parte, reprezentanții Șor neagă acuzațiile, calificându-le drept abuzuri și intimidări.

Evghenia Guțul s-a născut în data de 5 septembrie 1986 în localitatea Etulia din Găgăuzia. Aceasta este căsătorită și este mama a 2 copii. 

Potrivit declarației de avere depusă la autoritatea electorală din regiune, familia Guțul deține un apartament cu o suprafață de 47 de metri pătrați care valorează 300 de mii de lei moldovenești, echivalentul a puțin peste 76 de mii de lei românești. De asemenea, este proprietara a două vehicule. 

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite