Alegeri în Găgăuzia pentru funcția de bașcan: Ambii candidați sunt proruși. Detalii despre prezența la vot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

4.836 de oameni, adică 5,2 % din alegătorii înscriși în liste, au votat până la ora 09:00, potrivit datelor oferite de Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei. Candidații sunt Evghenia Guțul, din partea formațiunii Șor, și Grigori Uzun, susținut de Partidul Socialiștilor.

În Găgăuzia are loc turul secund pentru funcția de bașcan. FOTO: Arhivă
În Găgăuzia are loc turul secund pentru funcția de bașcan. FOTO: Arhivă

UPDATE ORA 22:10

Secțiile de votare au fost închise la ora 21:00. Potrivit cifrelor făcute publice de Comisia Electorală Centrală din Găgăuzia, în turul secund a fost înregistrată o prezență la vot de 54, 56 %, exercitându-și dreptul la vot 53.458 de cetățeni.

Până la această ora, rezultatele preliminare ale scrutinului nu au fost anunțate.

UPDATE ORA 19:15: 

Al doilea tur al scrutinului este valabil, iar până la ora 18:00 au votat 45 % din oamenii cu dreptul de vot, adică o cifră de 43.589, anunță instituția de resort din regiunea prorusă. 

---

UPDATE ora 17:00: 34.218 de persoane sau 35,72 % s-au prezentat la urnele de vot până la ora 15:00. 

---

UPDATE ora 14:30: Până la ora 12:00, aproape 22.000 de persoane și-au exercitat dreptul de vot, adică 23,7 % din totalul alegătorilor, arată cifrele prezentate de autoritățile din Comrat. 

---

Secțiile de vot și-au deschis ușile la ora 07:00 și se vor închide la ora 21:00. 

Scrutinul are loc în 26 de localități ale autonomiei, fiind emise 93.572 de buletine de vot. 

Detalii despre candidați

În primul tur, Evghenia Guțul, candidata formațiunii Șor, partid care organizează protestele antiguvernamentale de la Chișinău, a obținut 14.890 de voturi, adică 26,5 %. Guțul nu a fost activă în viața politică a regiunii, iar în timpul campaniei electorale a avut susținere rusă. Pentru ea au făcut propagandă electorală și cunoscuți artiști din Rusia, între care Nikolai Baskov sau Filip Kirkorov.

Pe locul doi s-a clasat Grigori Uzun, pentru care au votat 14.849 de oameni sau 26,4 %. Acesta este ex-deputatul Adunării Populare a Găgăuziei, dar și al Legislativului, care s-a înscris în calitate de independent, dar are susținerea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). El ar avea afaceri în Rusia, potrivit presei de investigație, și de-a lungul anilor a fost implicat în mai multe scandaluri, inclusiv a fost cercetat penal pentru huliganism şi cauzarea leziunilor corporale medii. 

Potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale din regiune, peste 57.000 de alegători au votat, adică în jur de 58 % din cei înscriși pe liste, astfel scrutinul a fost valabil, dar pentru că niciunul din pretendenți nu a înregistrat mai mult de 50 % a fost organizat turul al II-lea. 

Partidul Șor, suspectat de încălcări în legătură cu alegerile

După anunțarea acestor rezultate, structurile de drept au informat că asupra membrilor partidului Șor planează suspiciuni de corupere a alegătorilor, în vederea determinării acestora de a vota pentru candidata formațiunii la scrutin. De asemenea, aceștia ar fi transportat organizat alegătorii la procesul de vot. 

Cazul este investigat penal, fiind desfășurate mai multe percheziții, iar reprezentanții Șor neagă acuzațiile, calificându-le drept abuzuri și intimidări.

Mai mult, Poliția Republicii Moldova a sesizat autoritatea electorală a regiunii cu privire la aceste încălcări.

Comentariul liderei de la Chișinău

Oferind un comentariu referitor la rezultatele primului tur, Maia Sandu, a declarat că alegerile s-au desfășurat cu „numeroase încălcări”, acuzând Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei de inacțiune. Totodata, lidera de la Chișinău susține că lipsa de sprijin pentru guvernarea proeuropeană de către locuitorii autonomiei este cauzată de lipsa informării acestora. 

Găgăuzia din sudul Republicii Moldova, percepută ca un „butoi cu pulbere” gata să explodeze la ordinul Kremlinului, activează în câmpul constituțional al țării în baza legii din 1994 cu privire la statutul special al Autonomiei Găgăuze. Regiunea are propriul guvernator, propriul Parlament, adică Adunarea Populară și propriul Executiv. Nu transferă niciun ban din impozitele și taxele locale la bugetul central al țării, dar primește transferuri de la Guvern ca oricare altă unitate teritorial-administrativă.

Cu o suprafață de 1.830 de kilometri pătrați, aceasta este împărțită în raioanele Comrat, Ceadîr-Lunga și Vulcănești. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite