Cinci traficanţi de droguri, reţinuţi în urma percheziţiilor efectuate în Moldova şi Muntenegru

0
0
FOTO simbol. Sursa Shutterstock
FOTO simbol. Sursa Shutterstock

Oamenii legii din R. Moldova şi cei din Muntenegru au desfăşurat zece percheziţii sincronizate şi au reţinut cinci persoane, într-un dosar de spălare de bani, rezultaţi din trafic de droguri.

În rezultatul percheziţiilor la domiciliile membrilor grupului criminal organizat, oamenii legii au ridicat documente financiare şi bancare şi alte date stocate pe suporturi electronice; telefoane mobile; cartele telefonice din Moldova, Ucraina şi Rusia; precum şi 120 de carduri bancare emise în Rusia, folosite la crearea aparenţei obţinerii banilor din alte locaţii şi din alte activităţi decât cea de trafic de droguri. 

De asemenea, au fost ridicate două unităţi de transport şi alte bunuri provenite din activitate infracţională, în valoare de peste 24 milioane lei. Cu privire la acestea, procurorii PCCOCS urmează să solicite aplicarea sechestrului, în scopul confiscării.

Pentru deghizarea comercializării drogurilor în Moldova, membrii au circulat banii astfel obţinuţi prin peste 70 conturi bancare, inclusiv din Rusia şi Ucraina. Procurorii au mai constatat că doar în circuitul bancomatelor unei bănci din Moldova, prin intermediul bancomatelor din ţară, au fost alimentate şi transferate pe alte carduri bancare circa 35 milioane lei.  

Aceştia activau din anul 2017, iar până acum, peste zece alţi membri ai grupului au fost condamnaţi pentru activitatea înfăptuită în cadrul grupului. Persoanele reţinute foloseau metode sofisticate de camuflare a activităţii ilegale, cu implicarea comunicării prin canale de internet criptate, precum şi obligarea clienţilor să-şi confirme localizarea în apropierea imediată a terminalului de plată de pe care urmau să efectueze achitarea drogurilor, în maxim 15 minute de la primirea datelor pentru achitare.

Persoanele au vârste cuprinse între 20 şi 37 de ani, iar liderul grupului, reţinut în Muntenegru, are şi studii superioare în drept. Urmare a audierii membrilor grupului criminal organizat şi în baza probelor acumulate, procurorii PCCOCS au formulat învinuirile în privinţa acestora şi urmează să solicite în instanţa de judecată aplicarea măsurii preventive – arestul, pentru asigurarea obiectivităţii investigaţiilor.

Potrivit Codului penal al Republicii Moldova, cele incriminate se pedepsesc cu închisoarea pentru un termen de la 5 la 15 ani.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri