Chișinăul a declarat stare de alertă timpurie pe piața gazelor naturale după atacul asupra regiunii Kursk din Rusia
0Chișinăul a declarat stare de alertă timpurie în sectorul gazelor naturale pentru asigurarea securității energetice a țării, decizia fiind luată la cererea Ministerului Energiei în contextul situației de la stația Sudja, prin intermediul ei fiind livrate gaze în Transnistria.
,,În contextul informațiilor prezentate de către Ministerul Energiei privind riscul potențial de întrerupere a aprovizionării cu gaze naturale, ca urmare a acțiunilor militare în zona punctului transfrontalier de interconectare dintre Federația Rusă și Ucraina (Sudja), CSE a decis să ia măsuri preventive pentru a asigura securitatea energetică a țării. Membrii Comisiei au constat că, în prezent, nu există întreruperi sau riscuri pentru întreruperi imediate. Instituirea alertei va oferi instituțiilor responsabile pârghiile necesare pentru o monitorizare atentă și o intervenție rapidă, în caz de necesitate”, se arată într-un comunicat de presă.
Demersul structurii de resort
Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) s-a întrunit în ședință la câteva ore după ce ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov, a anunțat despre demersul în vederea instituirii stării de alertă timpurie în sectorul gazelor naturale.
„În acest moment, nu există este risc iminent de stopare a furnizării gazelor pentru malul stâng, dar avem nevoie de timp de reacție, pentru a gestiona situația, dacă intervine ceva. Sunt lucruri care nu depind de noi și pe care nu le putem controla, în localități unde au loc operațiuni militare, astfel trebuie să fim pregătiți pentru orice scenariu. Potrivit datelor operatorilor, gazele naturale se livreaza prin Ucraina către regiunea transnistreană în regim normal, în același timp pentru necesitățile malului drept al Nistrului sunt volume de gaze suficiente, inclusiv stocuri de securitate și volume contractate comercial de către operatorii din piață”, a menționat oficialul de la Chișinău.
Riscurile energetice
Expertul în domeniul energetic al comunității WatchDog.md, Sergiu Tofilat, care este și membru al Consiliului de Observatori al societății „Moldovagaz”, spune că situația de alertă timpurie reprezintă un instrument pentru gestionarea situației din domeniul energetic.
Iar dacă tranzitul gazelor naturale prin stația Sudja din regiunea Kursk din Federația Rusă va fi oprit, regiunea separatistă transnistreană va rămâne fără gaze naturale, iar Chișinăul fără energie electrică în contextul în care în prezent o folosește pe cea din Transnistria în schimbul livrării întregii cantități de gaze rusești.
,,Dacă se întrerupe acest tranzit, centrala MGRES nu va mai funcționa și va trebui să importăm energie din România. Dar cea mai afectată va fi regiunea transnistreană. Fie Gazprom va trebui de urgență să reorienteze tranzitul gazelor pe la sud, prin Turkstream (dacă va mai fi loc în conducte), fie regiunea transnistreană va cere ajutorul nostru ca să evite o criză umanitară și va trebui să pornim procesul de reintegrare. Costurile vor fi destul de mari, vom avea nevoie de ajutor străin ca să ne descurcăm”, a menționat expertul Sergiu Tofilat.
Din luna decembrie a anului 2022, Chișinăul nu mai folosește gaz rusesc, aprovizionându-se în mare parte din Grecia, iar restul de la furnizori europeni, acreditați la licitațiile companiei moldovenești Energocom, conform procedurii Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).
În primăvara anului 2023, Victor Parlicov a declarat că Republica Moldova nu poate rezilia contractul de furnizare a gazelor naturale cu Gazprom, acestea fiind utilizate pentru asigurarea energiei în regiunea separatistă Transnistria pentru a evita o criză umanitară în zonă, dar și în schimbul curentului pentru malul drept al Nistrului.