Ce spune premierul ucrainean despre prelungirea acordului Kiev-Moscova pentru tranzitul gazelor rusești
0Premierul ucrainean, Denis Șmîhal, a afirmat că acordul Ucrainei cu Rusia privind tranzitul gazului rusesc, care va expira în data de 1 ianuarie 2025, nu va fi prelungit. Totuși, Kievul este dispus să efectueze tranzitul oricărui alt gaz în cazul în care Comisia Europeană va solicita acest lucru, a afirmat Denis Șmîhal în timpul unei discuții cu omologul său slovac, Robert Fico.
„Ucraina este pregătită să îndeplinească obligațiile asumate în cadrul Acordului de Asociere cu UE. Prin urmare, dacă Comisia Europeană va solicita oficial Ucrainei să transporte orice gaz, cu excepția celui rusesc, noi, desigur, vom discuta acest subiect și suntem gata să implementăm acordurile corespunzătoare pe baza principiilor de securitate energetică, atât pentru UE, cât și pentru fiecare națiune europeană în parte”, a scris Denis Șmîhal pe Telegram, după discuția cu Robert Fico.
Premierul de la Kiev a subliniat că prioritatea Ucrainei este asigurarea unei securități energetice garantate pentru întreaga Europă și, în special, furnizarea neîntreruptă de gaz natural în perioada de iarnă.
Denis Șmîhal a mai subliniat că Ucraina este recunoscătoare tuturor partenerilor europeni pentru înțelegerea faptului că Rusia utilizează exporturile sale de energie pentru a finanța războiul și continua activitatea destabilizatoare împotriva altor țări europene, precum a UE.
„Este important că cel de-al 15-lea pachet de sancțiuni al Uniunii Europene întărește sancțiunile, inclusiv împotriva flotei de petrolieră clandestine, care aduce Rusiei sume semnificative pentru continuarea războiului. Presiunea sancționatorie asupra sectorului energetic rusesc trebuie continuată, acesta fiind unul dintre elementele-cheie pentru a forța Rusia să ajungă la un adevărat acord de pace”, a adăugat prim-ministrul ucrainean.
De asemenea, șeful Cabinetului de miniștri de la Kiev a menționat că a discutat cu premierul slovac despre extinderea colaborării celor două țări în domeniul energiei electrice.
„În săptămâna trecută, 30% din importul de energie electrică a provenit din Slovacia. Suntem recunoscători pentru acest sprijin și suntem gata să extindem aceste posibilități, deoarece întărește ambele noastre națiuni - reziliența Ucrainei și economia Slovaciei”, a subliniat oficialul ucrainean.
Iar Robert Fico a adăugat că Slovacia ar dori continuarea livrărilor mai ieftine de gaz din Est, anunțând că țara sa va purta o serie de „negocieri extrem de intense la diferite niveluri și în diferite țări”, începând din această săptămână pentru a asigura livrările de gaz din Federația Rusă după ce actualul contract de tranzit în care este implicată Ucraina va expira la sfârșitul acestui an.
Transnistria folosește gaz rusesc
Acordul Ucrainei cu Rusia privind tranzitul gazului rusesc către Europa vizează și regiunea separatistă pro-rusă Transnistria din Republica Moldova, zona folosind acum gazul rusesc.
Chișinăul reiterează că actualul contract cu Gazprom prevede livrări până la granița Republicii Moldova, iar compania rusă susține că este gata să livreze gazul prin rute alternative. Totuși, compania controlată de Kremlin invocă achitarea pretinsei datorii de 709 milioane de dolari, sumă care nu a fost confirmată de auditul realizat de Republica Moldova, dar al cărui rezultat nu este recunoscut de aceasta.
În prezent, Chișinăul, adică malul drept al Nistrului, folosește gaze naturale din surse europene, dar oferă întreaga cantitate de gaze rusești regiunii separatiste pro-ruse, cunoscută și sub denumirea de malul stâng al Nistrului, care nu le plătește, dar vinde Chișinăului energie electrică la un preț relativ scăzut, produsă de Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, în schimbul gazelor de la Gazprom.
Moscova vrea să crească prețurile, cu precădere pentru resursele energetice din Republica Moldova, condiționând și evitând să spună dacă va livra gaze către regiunea separatistă Transnistria, începând cu anul viitor. Criza va favoriza partidele pro-ruse, care ar putea ajunge la guvernare, iar ulterior să suspende aderarea Chișinăului la UE, după modelul georgian, potrivit experților consultați de ,,Adevărul”.
Stare de urgență în domeniul energetic
În contextul în care Transnistria riscă să rămână fără gaze naturale rusești, iar Chișinăul fără energie electrică, Republica Moldova a intrat în data de 16 decembrie în stare de urgență în domeniul energetic pentru o perioadă de 60 de zile.