Republica Moldova, tot mai aproape de instituirea stării de urgență în sectorul energetic, din cauza situației din Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul moldovean Dorin Recean solicită în Parlamentul de la Chişinău declararea stării de urgenţă în sectorul energetic pentru de 60 de zile, în condiţiile în care tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina va fi sistat la sfârşitul anului.

Dorin Recean se teme de o criză energetică majoră. Foto arhivă
Dorin Recean se teme de o criză energetică majoră. Foto arhivă

În condiţiile în care regiunea transnistreană şi Republica Moldova s-ar putea confrunta cu o criză majoră în ceea ce priveşte furnizarea de energie electrică, guvernul a decis să propună Parlamentului să declare stare de urgenţă pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 16 decembrie 2024, relatează NewsMaker.

Măsura este determinată de incertitudinea privind livrările de gaze naturale de către Gazprom către regiunea transnistreană, mai ales în contextul atacurilor asupra infrastructurii energetice din Ucraina, se arată într-un comunicat al Guvernului de la Chişinău.

Se prefigurează o criză energetică majoră

Premierul moldovean spune că problema nu este neapărat sistarea tranzitului gazelor ruseşti pe teritoriul ucrainean, pentru că există şi alte căi de livrare a gazului natural către Republica Moldova, ci ţine mai degrabă de o intenţie a companiei Gazprom, monopol de stat, care nu o dată a fost folosită de Kremlin pentru a servi unor scopuri politice.

„Nu există nicio problemă de tranzit - sunt căi de livrare a gazului natural către Republica Moldova şi către stânga Nistrului. Dacă intenţia Gazpromului se va materializa, ea se va solda cu o criză umanitară care vine din două surse. Prima este lipsa de resurse energetice pentru necesităţile de bază, în mijloc de iarnă. Al doilea lucru este lipsa de venituri pentru aceşti oameni, ca să-şi cumpere bunurile de bază. Acesta este contextul şi problemele care trebuie să le rezolve Guvernul Republicii Moldova”, a declarat Dorin Recean.

„Sistarea furnizării de gaze naturale către regiunea transnistreană de către Gazprom, în baza contractului existent dintre Moldovagaz şi Gazprom, va genera o iminentă criză umanitară în regiunea transnistreană, precum şi riscuri inevitabile pentru asigurarea stabilităţii sectorului electroenergetic pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pe ambele maluri ale Nistrului. La acest moment, în regiune, locuiesc circa 300 de mii de cetăţeni moldoveni, care riscă să se confrunte cu o situaţie fără precedent, când la mijloc de iarnă ar putea rămâne fără gaz şi energie electrică”, a arătat şi viceprim-ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian.

Ministrul Energiei a fost demis săptămâna trecută

Pentru că Ucraina a declarat în repetate rânduri că nu îşi va prelungi acordul de tranzit al gazelor pe care îl are cu Rusia după ce acesta expiră, la 31 decembrie 2024, creşte riscul unei întreruperi a livrărilor de gaz rusesc către mai multe ţări din Europa de Est, inclusiv Republica Moldova.

Moldova a primit aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaz pe an din Rusia prin Ucraina, iar din 2022, Transnistria şi Chişinăul au convenit că tot gazul rusesc primit de Moldova va merge în regiunea separatistă.

Transnistria are la Cuciurgan o mare centrală electrică alimentată cu gaz rusesc, iar Chişinăul, la rândul său, cumpără energie electrică din regiunea transnistreană la un preţ fix relativ scăzut.

Săptămâna trecută, Recean l-a demis pe ministrul energiei, Victor Parlicov, şi a îndemnat organismele de stat care sunt responsabile de energie să se pregătească pentru diverse scenarii, inclusiv întreruperea alimentării cu energie electrică de la centrala electrică din Transnistria.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite