Ce cred partidele despre şansele unui nou Guvern la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul Strelet a fost demis. FOTO: Adevarul
Guvernul Strelet a fost demis. FOTO: Adevarul

Consultările pentru formarea noii majorităţi parlamentare au început cu participarea Partidului Democrat, Partidului Liberal şi lui Iurie Leancă. PLDM a refuzat să participe la consultări până va fi luată hotărârea în interiorul partidului. PLDM acuză PD-ul că ar avea un scenariu de coaliţie cu PCRM.

Preşedintele PD, Marian Lupu a anunţat după votul în Parlament a moţiunii de cenzură, că democraţii nu vor face coaliţie cu partide de stângă şi că îşi doresc continuarea parcursuluii european prin învestirea unui nou Guvern pro-european.  Consultatările pentru identificarea candidaturii noului prim-ministru au fost anunţate a doua zi după votul în Parlament pentru demisa lui Straleţ. Consultările între PD, PL şi PLDM urmau să aibă loc la ora 16:00, PLDM însă nu va participa la aceste consultări cel puţin până duminică, 1 noiembrie, când liberal-democraţii vor avea decizia consiliului birourilor teritoriale ale partidului. Marian Lupu speră că PLDM va participa la constituirea AIE-4.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu a declarat că învestirea noului prim-ministru urmează să se producă în cel mult trei săptămâni, pentru a reuşi negocierea noului acord cu FMI şi a unui nou contract pentru gazele naturale ruseşti.

PL vrea discuţii de la zero

Partidul Liberal nu a votat moţiunea de cenzură împotriva lui Streleţ. Ghimpu a declarat că negocierile în cadrul Alianţei pentru Integrare Europeană pornesc de la zero. Potrivit preşedintele PL, discuţiile trebuie începute fără supărări şi nemulţumiri. „Altă cale nu există: trebuie creată o nouă alianţă pentru integrare europeană, pentru îndeplinirea obligaţiilor asumate, deoarece nu trebuie să uităm de Acordul de Asociere care a fost semnat”, a declarat Mihai Ghimpu.  

PLDM îşi consultă membrii

Fostul prim-ministru, Valeriu Streleţ, preşedintele PLDM, a declarat că partidul urmează să ducă tratative în interior şi va decide, duminică 1 noiembrie, dacă va participa sau nu la constituirea majorităţii parlamentare şi desemnarea noului prim-ministru. Streleţ a declarat că PD-ul întotdeauna are planuri în rezervă şi că dacă PLDM-ul va refuza să participe la negocieri, la acestea vor participa comuniştii.

Vadim Pistrinciuc, vicepreşedintele PLDM, a declarat că prin acest vot a fost încălcat acordul cu privire la Alianţă, iar toate motivele invocate în favoarea acestui vot sunt neîntemeiate. Prin votul de neîncredere acordat guvernului Streleţ, democraţii au încălcat acordul cu privire la Alianţa pentru Integrare Europeană, a declarat Vadim Pistrinciuc după consumarea procedurii de vot în Parlament.

Leancă vrea un prim-ministru integru

Deputatul neafiliat Iurie Leancă este disponibil să participe la discuţiile pentru crearea unei noi majorităţi parlamentare pro-europene. Leancă a mai declarat că viitorul şef de Cabinet trebuie să fie un om „meseriaş, integru şi independent” şi nu a negat că această persoană poate fi chiar el.

Violeta Ivanov a declarat în alocuţiunea sa din Parlament că  Guvernul Alianţei-3, precum şi guvernele anterioare s-au descreditat de tot şi că PCRM nu are încredere în nici unul dintre miniştrii Guvernului Streleţ. Totodată, PCRM nu a dezvăluit cum va proceda mai departe, dacă va participa sau nu la constituirea unei coaliţii în parlament.   

Dodon merge doar spre anticipate

Socialistul Igor Dodon a declarat că demisia lui Valeriu Streleţ este un pas spre marea victorie – alegerile anticipate. Socialiştii au sărbătorit demisia lui Streleţ cu marşuri sovietice în faţa Parlamentului. Următorul pas spre organizarea anticipatelor va fi demisia preşedintelui Timofti, acesta fiind singurul scop al socialiştilor. PSRM au anunţat că nu va participa la negocieri pentru constituirea unei majorităţi. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite