Cazul tânărului ucis de un pacificator rus va fi examinat de CEDO în regim de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petru Pisari trece adesea pe lângă locul unde a fost împuşcat fratele său FOTO: Adevărul
Petru Pisari trece adesea pe lângă locul unde a fost împuşcat fratele său FOTO: Adevărul

Cazul tânărului de 18 ani, Vadim Pisari, ucis în dimineaţa zilei de 1 ianuarie 2012 de către un soldat rus din cadrul misiunii de pacificare, va fi examinat în regim de urgenţă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, anunţă Promo-Lex.

Reclamanţii sunt părinţii lui Vadim Pisari, locuitori ai satului Pîrîta, raionul Dubăsari.

La 1 ianuarie 2012, tânărul Vadim Pisari aflat la volanul unui autoturism, traversa zona postului de pacificatori, instalat între localităţile Vadul lui Vodă şi Pîrîta, Dubăsari. Soldatul rus a împuşcat în spatele autoturismului, rănindu-l mortal pe Vadim Pisari, care a decedat la spitalul de urgenţă din Chişinău în aceeaşi zi.

Tatăl lui Vadim Pisari: „Mi-au împuşcat fiul ca pe un criminal“

Autorităţile Republicii Moldova au iniţiat o anchetă penală pe marginea cazului. Soldatul rus nu a fost reţinut, fiind ulterior transferat de către autorităţile Federaţiei Ruse într-o unitate militară din regiunea Breansk, Federaţia Rusă, unde se află şi la moment.

Procuratura Generală a recunoscut statutul de victimă al reclamanţilor în cadrul procedurilor penale desfăşurate de aceasta. Ulterior aceeaşi instituţie a informat reclamanţii că a fost emis un mandat de căutare internaţională pentru soldatul rus care l-a omorât pe Vadim Pisari.

În decembrie 2012, Procuratura a informat reclamanţii despre refuzul autorităţilor ruse de a coopera în cadrul investigaţiilor şi de faptul că soldatul rus a fost achitat de orice vină deoarece în acţiunile sale nu au existat elementele unei infracţiuni.

Tânărul de la Pârâta a fost împuşcat cu gloanţe interzise de ONU

În martie 2013, aceeaşi instituţie a informat reclamanţii cu privire la necesitatea suspendării procedurilor penale deoarece nu au acces la suspectul care s-a eschivat de la răspundere. La moment dosarul penal este suspendat, deoarece sunt necesare desfăşurarea acţiunilor procesuale în Federaţia Rusă. 

Ministerul rus al Afacerilor Externe a anunţat că autorităţile ruse vor efectua o anchetă paralelă pentru a elucida circumstanţele cauzei şi că rezultatele acestora vor fi anunţate înainte de sfârşitul lunii ianuarie 2012.  Adresările reclamanţilor către autorităţile Federaţiei Ruse au fost ignorate în repetate rânduri, acestora fiindu-le refuzat în eliberarea actelor procesuale şi recunoaşterea în calitate de victime pe dosarul penale intentat de către Procuratura Generală a Federaţiei Ruse.

La finele anului 2012 reclamanţii au fost informaţi despre faptul că dosarul penal pornit pe marginea decesului lui Vadim Pisari a fost încetat. Totodată reclamanţilor nu le-a fost expediată nici o ordonanţă în acest sens. Restul încercărilor părinţilor lui Vadim Pisari de a afla date şi informaţii despre ancheta efectuată de către autorităţile ruse au eşuat.

Achitarea pacificatorului rus, care l-a împuşcat mortal pe Vadim Pisari pe podul de la Vadul lui Vodă, arată dispreţul Kremlinului faţă de Republica Moldova

În faţa Înaltei Curţi, reclamanţii au invocat încălcarea dreptului la viaţă din Convenţie, precum şi faptul că investigaţiile circumstanţelor omorului fiului lor, efectuate atât de către autorităţile Republicii Moldova cât şi de către cele ale Federaţiei Ruse, nu au fost eficiente.

Republica Moldova


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri