Cazierul juridic moldovenesc nu va mai trebui prezentat în instituţiile statului, iar poliţa de asigurare pe suport de hârtie va fi anulată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol, arhivă
FOTO simbol, arhivă

Începând cu data de 8 octombrie, cetăţenii nu vor mai fi nevoiţi să prezinte cazierul juridic la instituţiile statului, iar alte patru documente, precum: poliţa de asigurare medicală, certificatul medical, patenta de întreprinzător şi certificatul privind lipsa datoriilor la stat pe suport de hârtie vor fi anulate în timpul apropiat.

Despre aceasta a anunţat astăzi premierul Pavel Filip, în cadrul evenimentului dedicat platformei de schimb de date – MConnect, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Guvernului.

Pavel Filip consideră că există componentele necesare pentru a lucra online şi toate condiţiile pentru ca instituţiile statului să nu mai ofere certificate pe suport de hârtie.

„Astăzi toţi folosim platforme electronice, dar în raport cu statul am rămas în perioada de a face din cetăţeni poştaşi. Unul dintre obiective este să ajungem în situaţia, când cetăţenii nu vor mai avea nevoie de certificate, dar va fi suficient să prezinte doar buletinul de identitate în raport cu o instituţie a statului”, a spus Pavel Filip.

Cazierul contravenţional nu mai este necesar la perfectarea permisului de conducere şi la eliberarea plăcuţelor de înmatriculare a vehiculelor. În ceea ce priveşte poliţa de asigurare, datele persoanelor se conţin în registrele CNAM, pentru certificatele medicale este funcţională platforma e-certificat medical, iar pentru certificatul privind lipsa datoriilor la stat, toată informaţia este publică şi disponibilă în format electronic.

Pavel Filip a spus că lista actelor anulate va fi extinsă, iar pentru a oferi servicii accesibile, centrate pe cetăţeni, a îndemnat instituţiile publice să fie mai insistente în utilizarea platformei MConnect. Actualmente, la această platformă sunt conectate peste 30 de instituţii, care efectuează schimbul electronic de date în timp real.

Platforma MConnect este implementată de Agenţia de Guvernare Electronică pentru facilitarea schimbului electronic de date între autorităţile publice, fără a solicita informaţii de la cetăţeni şi mediul de afaceri în formă de certificate şi rapoarte.

Republica MoldovaPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite