„Caruselul valutar” a golit buzunarele moldovenilor care primesc bani din afară. Experţii au calculat suma

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cursul valutar de la începutul anului în Republica Moldova FOTO Alexandru Tarlev
Cursul valutar de la începutul anului în Republica Moldova FOTO Alexandru Tarlev

Din cauza manipulării cursului valutar şi ale oscilaţiilor bruşte de pe piaţa valutară, moldovenii aflaţi la muncă peste hotare au trimis remitenţe care au valorat 6,5 miliarde de dolari, potrivit expertului economic, Gheorghe Costandachi.

Gheorghe Costandachi a declarat miercuri, 10 iunie, în cadrul unei conferinţe de presă, că Banca Naţională a Moldovei (BNM) a acţionat incorect şi bizar când a intervenit pe piaţa valutară. „Din acest motiv, în ultimii ani au fost scoşi din rezervele valutare 500 de milioane de dolari, iar cetăţenii care primesc bani de peste hotare au fost deposedaţi, prin manipularea cursului valutar, de 6,5 miliarde de dolari”, a declarat expertul economic.

Menţionăm că, în lunile ianuarie-februarie a anului curent, au fost înregistrate oscilaţii bruşte ale cursului de schimb valutar al leului faţă de principalele valute de referinţă, euro ajungând să fie tranzacţionat şi cu 30 de lei. Experţii au calificat acest fenomen ca fiind o manipulare a pieţei, numindu-l „caruselul valutar”. În comunicatele emise, BNM precizează că instituţia monitorizează situaţia de pe piaţa valutară şi intervine atunci când este necesar.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite