Cadavre de mistreţi, depistate în Pădurea Domnească şi în raionul Râşcani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe cadavre de mistreţi au fost depistate în regiunea Rezervaţiei naturale „Pădurea Domnească”, de-a lungul Prutului, în vestul raioanelor Glodeni şi Făleşti. Cadavre de mistreţi au fost depistate şi în raionul Râşcani, în apropierea localităţii Branişte, acestea plutind pe râul Prut. În ambele cazuri, probele prelevate au arătat prezenţa pestei porcine africane.

Contactat de IPN, Vitalie Carauş, şeful Secţiei sănătatea şi bunăstarea animalelor din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor, a declarat că focarul din „Pădurea Domnească” nu este unul nou, ci secundar. Aici, pesta porcină evoluează din luna decembrie a anului trecut. Şi scopul specialiştilor este de a depista cadavre, care pot fi o sursă de infecţie.

Potrivit specialistului, carantina instituită în zona respectivă, încă în lună decembrie, aşa şi nu a fost sistată. Această porţiune este monitorizată de Poliţia de Frontieră, iar persoanele nu au acces. Unele cadavre sunt în stare de putrefacţie, fiind vorba de o lună sau două de când mistreţii au pierit. În total, din decembrie şi până acum, sunt peste o sută de mistreţi găsiţi morţi.

Vitalie Carauş a menţionat că sunt întreprinse măsuri sanitar-veterinare de eradicare a focarelor, cu înhumarea cadavrelor şi dezinfectarea locurilor unde acestea au fost depistate. Potrivit lui, pesta nu s-a răspândit în alte fâşii forestiere, cum ar fi de la Hânceşti sau Codrii Orheului.

Cât ţine de focarul de la Râşcani, câteva cadavre pluteau pe râul Prut. Autorităţile nu exclud că originea poate fi şi românească. Aceasta în condiţiile în care, colegi din România au informat despre faptul că pesta porcină evoluează pe tot teritoriul, inclusiv în judeţul Iaşi.

Pesta africană nu este periculoasă pentru om, dar se răspândeşte repede printre porci. Dacă se confirmă virusul, animalele sunt sacrificate, pentru a preveni răspândirea bolii.

https://www.ipn.md/ro/cadavre-de-mistreti-depistate-in-padurea-domneasca-si-in-7967_1073646.html

 

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite