Başcanatul Găgăuziei îndeamnă antreprenorii din autonomie să solicite finanţare din Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bascanul Gagauziei, Irina Vlah si presedintele PSRM, Igor Dodon. FOTO: gagauzia.md
Bascanul Gagauziei, Irina Vlah si presedintele PSRM, Igor Dodon. FOTO: gagauzia.md

Başcanatul a prezentat antreprenorilor din autonomie sursele de finanţare externă, precum şi oportunităţile pentru sporirea competitivităţii şi pentru dezvoltarea afacerilor, îndemnându-i să opteze pentru banii Occidentului. Prezentarea a avut loc la două zile de la evenimentul în care liderii de la Comrat au declarat că viitorul Găgăuziei este lângă Federaţia Rusă.

Vadim Ceban, prim-vicepreşedinte al Comitetului Executiv al Găgăuziei, şi preşedintele FinComBank, Victor Hvorostovschi, au prezentat pe 4 februarie la Comrat mai multe programe de finanţare externă pentru antreprenorii din autonomie.

Başcanul a prezentat proiectul Creşterea Competitivităţii care este finanţat de Banca Mondială şi prin care Întreprinderile Mici şi Mijlocii pot apela la finanţare externă.

Programul BERD SBS Moldova a oferit detalii despre susţinerea prin consultanţă şi suportul acordat întreprinderilor mici, în special prin cofinanţarea serviciilor de consultanţă necesare dezvoltării IMM-urilor. De asemenea, IFAD Moldova a prezentat oportunităţi privind lansarea afacerilor în mediul rural şi produsele financiare destinate în special IMM-urilor.

Antreprenorii din Găgăuzia s-au familiarizat cu sursele externe de finanţare şi alte oportunităţi pentru sporirea competitivităţii şi pentru dezvoltarea afacerilor.

La eveniment au mai participat reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, Programului 2KR, precum şi ai Fondului Provocările Mileniului, ce au informat businessul mic şi mijlociu despre liniile de credit destinate antreprenoriatului din regiunile R. Moldova.

La masa rotundă au participat cca 50 de antreprenori din regiune, care au discutat despre opţiunile de creditare şi finanţare, oferite de Unitatea de Implementare a Proiectului, Banca Mondială, Proiectul Creşterea Competitivităţii; Programului Naţional BAS, BERD; Direcţia Linii de Creditare, Ministerul Finanţelor al Republicii Moldova; CPIU - IFAD Moldova; Programele IFAD; Fondul Provocările Mileniului şi 2KR.

Amintim că pe 2 februarie la Comrat a avut loc Forumul Găgăuzia-2016 „Consolidarea autonomiei” cu participarea oficialilor din Federaţia Rusia şi reprezentanţi ai aşa-numitelor autorităţi din Transnistria dedicat celei de a doua aniversări de la refernedumul neconsitutuţional pe problema autodeterminării găgăuzilor. În cadrul forumului s-a vorbit despre alegerea găgăuzilor de a fi alături de Rusia şi Uniunea Eurasiatică.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite