Barbăroşie: Există dificultăţi pentru crearea coaliţiei de guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Arcadie Barbăroşie FOTO: Adevărul
Arcadie Barbăroşie FOTO: Adevărul

Analistul politic Arcadie Barbăroşie consideră că negocierile privind crearea unei coaliţii de guvernare sunt în dificultate fie din cauză că nu pot fi partajate funcţiile de vârf, fie din cauză că nu se găseşte un mecanism de a implica şi Partidul Comuniştilor în procesul de guvernare, transmite IPN.

Expertul a precizat că din cauza lipsei de transparenţă a negocierilor societatea speculează pe seama discuţiilor. „Cine ştie, poate o să avem o surpriză şi pe 12 ianuarie să ne arate Cabinetul de miniştri, coaliţia, acordul de constituire”, a menţionat Arcadie Barbăroşie.

Expertul a adăugat că nici nu aşteapta foarte multă transparenţă de la politicieni din perspectiva discuţiilor, dar cel puţin se aşteaptă mai multă transparenţă privind priorităţile de guvernare. „Personal cred că nu s-a ajuns la un acord privind cele trei funcţii în stat şi nu s-a stabilit un mecanism de împărţire a acestora. Este clar că Partidul Liberal Democrat a optat pentru funcţia de prim-ministru, Partidul Democrat – pentru cea de preşedinte al Parlamentului. În acest caz, Partidul Liberal probabil a avut dorinţa să primească asigurări privind funcţia de preşedinte. Or, nimeni nu poate da astfel de garanţii”, a explicat Barbăroşie. Expertul le-ar sugera părţilor să se gândească cum ar împărţi funcţiile dacă în actul guvernării ar participa patru partide.

Acesta crede că şi scenariul participării PCRM la guvernare ar pune în dificultate discuţiile. „Partidele probabil sunt dificultăţile. Nu se vrea să se arunce cu pietre în ograda, spre exemplu, a liberalilor sau a democraţilor şi de ceea, probabil, nu se fac declaraţii cum evoluează negocierile”, a mai precizat expertul.

Liderii PLDM, PDM şi PL au anunţat pe 4 decembrie că au convenit asupra creării unei majorităţi parlamentare pro-europene.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite