Banca Naţională a Moldovei anunţă că inflaţia va fi mai mare decât anticipase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inflaţia va fi mai mare în acest an decât anticipase anterior BNM FOTO: Adevărul
Inflaţia va fi mai mare în acest an decât anticipase anterior BNM FOTO: Adevărul

Preţurile medii de consum vor fi mai mari decât anticipase anterior Banca Naţională a Moldovei (BNM) din cauza creşterii tarifelor la serviciile reglementate, deprecierii leului şi a majorării preţurilor la produsele alimentare ca urmare a secetei din acest an.

Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu, a anunţat că prognozele privind ritmul mediu al inflaţiei anuale au fost revizuite. Astfel, valoarea inflaţiei ar putea atinge anul curent nivelul de 9,7%. Anterior, autorităţile prognozase că preţurile vor creşte în medie cu 9,3%. Totodată, Dorin Drăguţanu susţine că ritmul mediu anual de creştere a inflaţiei va fi în 2016 de 11,9%, cu 0,3% mai mare faţă de valoarea anunţată anterior.

Potrivit guvernatorului, principalele cauze ale creşterii preţurilor medii de consum sunt creşterea tarifelor reglementate, în special la energie electrică, gaz şi agent termic, precum şi deprecierea leului, scumpirea produselor alimentare ca urmare a secetei din acest an. Astfel, Dorin Drăguţanu a mai spus că ritmul anual al inflaţiei va încetini în a doua jumătate a anului viitor, precizând că există riscuri ca valorile prognozate de BNM privind nivelul inflaţiei să fie depăşite.

Nivelul inflaţiei anuale a constituit în septembrie 12,6%, iar experţii au prognozat şi o inflaţie de 20% în acest an. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite