Aviz pozitiv pentru interzicerea produselor cu adaos de mercur după 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia protecţie socială, sănătate şi familie a Parlamentului a avizat proiectul de lege pentru ratificarea Convenţiei de la Minamata, care reglementează sursele de aprovizionare şi regimul de comercializare a mercurului.

Potrivit tratatului, după anul 2020 se interzice fabricarea, importul sau exportul produselor cu adaos de mercur şi procesele de fabricaţie în care sunt utilizate mercurul sau compuşii acestuia, transmite IPN. 

Pentru statele care nu reuşesc să se conformeze cu această interdicţie după anul 2020, convenţia oferă posibilitatea de a solicita extinderea perioadei de conformare cu cel mult zece ani, justificând exhaustiv necesitatea unei astfel de extinderi.

Dat fiind faptul că în Republica Moldova nu se fabrică produse cu adaos de mercur şi în urma analizei efectuate asupra disponibilităţii produselor alternative ce nu conţin mercur, interzicerea din 1 ianuarie 2021 a importului, plasării pe piaţă şi a exportului de produse cu adaos de mercur reglementate de convenţie nu va avea efecte negative asupra economiei tării – menţionează autorii proiectului.

Prin interzicerea importului de produselor cu adaos de mercur reglementate de convenţie, Republica Moldova va preveni generarea de deşeuri periculoase. Printre produsele care urmează să fie interzisă drept urmare a implementării prevederilor Convenţiei de la Minamata sunt lămpile fluorescente şi lămpile cu vapori de mercur.

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite