„Astăzi în Republica Moldova a început noul an şcolar şi tot azi a intrat în vigoare punerea în aplicare a Acordului de Asociere. Este o semnificaţie dublă pentru un început prosper“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Declaraţia aparţine ministrul italian de Externe, Federica Mogherini, care a fost nominalizată acum două zile în funcţia de Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate. Aceasta se află la Chişinău, la reuniunea Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova, ce reuneşte ministri şi miniştri adjuncţi de Externe ai ţărilor UE.

De asemenea, ministrul italian de Externe, Federica Mogherini, a declarat că va susţine viitorul european al Moldovei. Ea s-a referit la simbolismul evenimentului, dar a avertizat că mai importante sunt realizările şi rezultatele concrete.

Oficialul de la Roma este unul dintre cei 11 miniştri de Externe ai UE care au sosit la Chişinău, celelate ţări fiind reprezentate de secretari de stat sau alţi adjuncţi ai şefilor de diplomaţii europene.

Principalele subiecte abordate la Chişinău au vizat agenda europeană a Republicii Moldova, în special odată cu punerea în aplicare provizorie, începând de la 1 septembrie, a Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană şi identificarea oportunităţilor de sprijin a agricultorilor moldoveni de a-şi vinde produsele pe piaţa comunitară. De asemenea, s-a vorbit despre situaţia din regiune.

„Reuniunea de astăzi este despre viziunea şi cel mai important proiect  al ţării noastre - viitorul european. Această viziune îndrăzneaţă merită să fie abordată la Summitul Parteneriatului Estic de la Riga, care va avea loc în anul viitor. Totodată, această viziune animă programul nostru de integrare europeană, ne ajută să mobilizăm resursele noastre interne şi stimulează încrederea poporului nostru în viitorul său”, a declarat premierul Iurie Leancă, prezent la reuniune.

Potrivit Serviciului de presă al Guvernului, şeful Executivului a menţionat că punerea în aplicare a Acordului de Asociere, în special a celui de Liber Schimb, va integra treptat Republica Moldova în piaţa internă a UE şi va consolida legăturile politice între cele două părţi. „Cred că vizita dumneavostră va contrubui la suportul şi solidaritatea în acţiuni concrete care ne vor ajuta să accelerăm reformele şi să depăşim provocările cu care ne confruntăm. Am demonstrat cetăţenilor noştri, prin acţiuni concrete, că UE este o alegere credibilă pentru Republica Moldova, ceea ce le va aduce beneficii considerabile”, a spus Iurie Leancă.

image

Oficialii din ţările UE au fost serviţi cu mere, struguri şi prune. FOTO Gov.md

Şi ministrul Afacerilor Externe al României, Titus Corlăţean, a subliniat că UE va trebui să susţină în continuare procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. La rândul său, secretarul de stat pentru Afaceri Europene al Franţei, Harlem Desir, a menţionat că intrarea în vigoare a prevederilor Acordului de Liber Schimb va permite Moldovei să ajungă pe piaţa UE - una dintre cele mai mari din lume. „Acordul de Asociere este o pârghie importantă pentru Moldova, deoarece va ajuta la consolidarea democraţiei, la dezvoltarea ţării, la îmbunătăţirea vieţii cetăţenilor”, a menţionat Harlem Desir.

Ministrul moldovean de Externe Natalia Gherman a declarat că prezenţa la Chişinău a miniştrilor europeni de externe constituie o reconfirmare a susţinerii de care Republica Moldova beneficiază din partea UE. „În următorii ani va trebui să menţinem acelaşi ritm de implementare a reformelor, să avansăm în contextul procesului de integrare europeană”, a menţionat Natalia Gherman.

Prezent la eveniment, preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a îndemnat ţările UE să ratifice în mod prioritar Acordul de Asociere între Republica Moldova şi UE. „Proiectul nostru naţional – de modernizare a Republicii Moldova prin integrare europeană – va aduce schimbări reale în viaţa cetăţenilor noştri, care îşi doresc să trăiască într-un stat de drept şi democratic, care garantează un nivel de viaţă ridicat, pensii şi salarii mai mari”, a declarat şeful Legislativului. Punerea în aplicare provizorie a Acordului de Asociere cu UE, începând de astăzi, nu vine în contradicţie cu prevederile Acordului de Comerţ Liber cu statele CSI, a mai spus Igor Corman, potrivit IPN.

Cu gândul la Ucraina

Preşedintele Nicolae Timofti şi-a exprimat speranţa că procedurile juridice din statele membre ale Uniunii Europene, necesare ratificării Acordului de Asociere, vor putea fi parcurse cât mai rapid posibil.

În discursul său, şeful statului s-a referit şi la evoluţiile îngrijorătoare ale securităţii regionale, care pun în valoare importanţa folosirii tuturor mecanismelor pentru asigurarea stabilităţii şi securităţii ţării. „Suntem martorii unor schimbări profunde, de ordin geopolitic, pe harta Europei. După 23 de ani de la destrămarea Uniunii Sovietice, vedem cât de dramatice pot fi efectele provocate de încercările de aplicare în practică a drepturilor de care este normal să se bucure orice stat independent”, a spus preşedintele ţării.

În acest context, Nicolae Timofti a reiterat poziţia Republicii Moldova, care susţine ferm şi necondiţionat integritatea teritorială a statului vecin şi prieten, Ucraina. „Regretăm profund pierderile de vieţi omeneşti şi pledăm pentru încetarea imixtiunilor de orice fel din afara ţării în războiul pe care îl duc forţele guvernamentale cu separatiştii sprijiniţi din est. Suntem ferm convinşi că doar poporul Ucrainei are dreptul să decidă în privinţa formei structurii de stat pe care o va avea această ţară în viitor. Organizarea statală a unei ţări este o chestiune de ordin intern”, a subliniat Nicolae Timofti.

Reuniunea Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova (GAERM) reprezintă un mecanism lansat în luna ianuarie 2010, la iniţiativa României şi Franţei, pentru promovarea intereselor şi vizibilităţii Republicii Moldova pe agenda europeană. Prima reuniune a fost organizată la Chişinău, în luna septembrie 2010.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite