Scholz și Zelenski se vor adresa participanților la Forumul Economic Mondial de la Davos

0
Publicat:

Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se vor adresa miercuri participanţilor la Forumul Economic Mondial de la Davos, în contextul în care Germania este supusă unor presiuni în creştere pentru a trimite tancuri Ucrainei, ţară invadată de forţele ruse începând din 24 februarie anul trecut, transmite Reuters.

Olaf Scholz și Volodimir Zelenski
Berlinul a refuzat să trimită tancuri Leopard 2. FOTO EPA-EFE (Arhivă)

  În ultimele săptămâni armata ucraineană a înregistrat unele victorii majore pe câmpul de luptă, reuşind să recucerească poziţii importante în estul şi sudul ţării. Totuşi, tancurile grele sunt considerate esenţiale pentru recâştigarea teritoriilor ocupate de ruşi. Până acum, Ucraina a primit doar tancuri de concepţie sovietică aflate în dotarea armatelor unor ţări est-europene membre ale NATO. 

Berlinul a refuzat să trimită tancuri Leopard 2, în pofida apelurilor dinspre Kiev şi ţări membre ale NATO, scrie Agerpres.

Guvernul condus de Olaf Scholz a invocat faptul că nici alte ţări occidentale nu au trimis tancuri Ucrainei. Însă această poziţie nu mai este atât de fermă după ce Londra a anunţat că va trimite Kievului 14 tancuri Challenger 2, iar Franţa va trimite tancuri uşoare. 

Scholz, singurul lider din G7 care va avea un discurs la Forumul de la Davos în acest an, va sosi în staţiunea elveţiană la numai o zi după ce a desemnat un nou ministru al apărării. Boris Pistorius, până acum ministru de interne al landului Saxonia Inferioară, va prelua postul deţinut până acum de Christine Lambrecht, care luni şi-a anunţat demisia.

 Tot miercuri vor avea intervenţii la Davos secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi emisarul SUA pentru schimbări climatice, John Kerry.     

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite