Antieuropenii au bătut palma şi au preluat protestele din Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii Moscovei în Republica Moldova: Igor Dodon şi Renato Usatîi. FOTO Alexandru Tarlev
Oamenii Moscovei în Republica Moldova: Igor Dodon şi Renato Usatîi. FOTO Alexandru Tarlev

Centrul Chişinăului a fost dominat duminică de steagurile roşii ale socialiştilor care au fost secondaţi la protest de susţinătorii primarului de Bălţi Renato Usatîi. Principalele forţe politice anti-europene din Republica Moldova şi-au unit forţele dominând protestul anti-guvernamental declanşat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr în urmă cu trei săptămâni.

Protestele permanente din Chişinău au fost deturnate în favoarea principalelor forţe anti-europene care au făcut joncţiunea în centrul oraşului. O coloană condusă de Igor Dodon a pornit dinspre est spre vest pentru a se întâlni în apropierea clădirii Guvernului cu coloana condusă de la nord la sud de primarul Bălţiului Renato Usatîi. De la sud a venit o coloană mai mică în care au fost prezenţi găgăuzii mobilizaţi de fostul başcan Mihail Formuzal. Forţele anti-europene au instalat încă de joi seara un orăşel de corturi în faţa Parlamentului, permanentizându-şi astfel protestul în parallel cu cel al Platformei DA.

Cu jeep şi bodyguarzi la protest

Renato Usatîi a descălecat în mijlocul susţinătorilor săi dintr-un jeep negru, fiind în permanenţă protejat de mai mulţi bodyguarzi. Momentul culminant al marşului a fost întâlnirea cu coloana condusă de Igor Dodon, cei doi lideri îmbrăţişându-se în aplauzele mulţimii.

Socialiştii lui Dodon şi partidul lui Renato Usatîi cer demisia preşedintelui Nicolae Timofti, eliberarea persoanelor arestate în timpul protestelor din 6 septembrie 2015, dar şi organizarea alegerilor anticipate în anul 2016. Organizatorii protestului au lansat în aer baloane cu chipul lui Vlad Filat, Vlad Plahotniuc, Vladimir Voronin, Nicolae Timofti, Mihai Ghimpu – liderii alianţei pro-europene aflate în prezent la guvernare.

Împărţirea funcţiilor

Renato Usatîi şi Igor Dodon au făcut glume în privinţa repartizării funcţiilor în stat. Usatîi a spus că îi cedează funcţia de preşedinte al Republicii Moldova lui Dodon. „Nu vreau ca Igor Dodon să fie prim-ministru, pentru că este prea mult de lucru. Mai bine invers. Eu prim-ministru şi el, preşedinte”, a spus acesta. „Vă felicităm cu această zi istorică, vă promit că vom merge până la urmă. Azi e Ziua Crucii, azi şerpii intră în pământ. Oligarhii să intre în pământ!”, a fost mesajul lui Igor Dodon.

Usatîi  s-a arătat cu o zi înainte de protest convins că el va fi următorul preşedinte al Republicii Moldova, deşi pentru aceasta va fi necesară modificarea Constituţiei, deoarece încă n-a atins vârsta de 40 de anii. „Este o încălcare a drepturilor omului. Atunci când omul doreşte să candideze la preşedinte, trebuie să i se permită aceasta. Vom modifica Constituţia”, a declarat Usatîi. În acest context, primarul de Bălţi a sugerat actualului preşedinte Nicolae Timofti să renunţe la lucrările de reparaţie care acesta le-ar fi pornit la reşedinţa prezidenţială de la Condriţa. „Preşedintele ţării nu se aude. El a fost ascuns la Condriţa de către Filat şi i s-a poruncit să stea acolo. Pentru că nu are ocupaţie, amenajează un teren de fotbal, sport de care este pasionat şi a început nişte lucrări de reparaţie. Eu îi sugerez la renunţe la reparaţie. Peste câteva luni eu îi voi lua locul şi am cu toate alte gusturi”, a declarat Usatîi.

Precauţie maximă

Poliţia a fost extrem de precaută: corturile instalate de protestatarii Platformei DA au fost protejate cu trei cordoane de poliţişti, existând temerea că marşul lui Dodon şi Usatîi ar putea provoca ciocniri între cele două tabere, însă acest lucru nu s-a întâmplat. 

Protest deturnat

În Republica Moldova s-a format o coaliţie stânga, care are scopul de a deturna protestele împotriva guvernării, a afirmat unul din liderii Platformei DA, Valentin Dolganiuc.

„În spatele lui Dodon este Moscova, iar în spatele lui Usatîi se află Plahotniuc. Scopul lor este de a dispersa protestul. Plahotniuc a recurs la varianta de rezervă, care este şi cea mai periculoasă, consolidarea şi folosirea partidelor de stânga. Strategia sa de acum este de a-l scoate din joc pe Filat şi de a-l înlătura de la guvernare pe Ghimpu”,a mai spus Dolganiuc.

Reprezentantul Platformei „DA” consideră că Republica Moldova nu depăşeşte limitele unui stat de tip sovietic. „Republica Moldova a ajuns o clonă a unui stat sovietic, în care oamenii muncesc pentru a ţine la putere nişte politicieni corupţi. Atunci când guvernanţii vor munci pentru oameni, vom putea spune că avem un stat democratic”, crede Dolganiuc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite