Bacăul colaborează cu Chişinăul pentru a deveni Capitală Culturală Europeană în 2021. Înfrăţirea celor două oraşe s-ar putea realiza până la sfârşitul anului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bacăul se va înfrăţi cu Chişinăul şi colaborează pentru a deveni capitală culturală europeană FOTO Mircea Merticariu
Bacăul se va înfrăţi cu Chişinăul şi colaborează pentru a deveni capitală culturală europeană FOTO Mircea Merticariu

Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău şi actriţa Anca Sigartău, directorul Teatrului Bacovia au mers la Chişinău, în zilele de 24 şi 25 septembrie, pentru a încheia un acord de colaborare, inclus într-un proiect prin care Bacăul ar putea fi desemnată „Capitala Culturală Europeană“ în 2021. Pe 10 octombrie va fi depus proiectul şi rezultatul selecţiei proiectelor europene va fi cunoscut anul viitor.

În urma discuţiilor purtate cu primarul general al Chişinăului s-a stabilit ca între cele două oraşe să se realizeze o înfrăţire până la sfârşitul acestui an. Primul demers în acest sens,  cu Capitala Republicii Moldova, a fost început pe 15-16 ianuarie, de o delegaţie condusă de viceprimarul Radu Ababei şi consilierii locali băcăuani Ilie Bîrzu şi Valerian Paul Timofte.


În urma întâlnirii dintre primarul Bacăului, Romeo Stavarache, actriţa Anca Sigartău, directorul Teatrului municipal Bacovia cu primarul general Dorin Chirtoacă, de la Primăria Chişinău, s-a convenit asupra unui calendar comun prin care cele două instituţii să grăbească realizarea înfrăţirii dar şi parteneriate comune. „A fost adus în discuţie proiectul Bacău Capitala Culturală Europeană 2021, propunerea de parteneriat cu municipiul Chişinău pentru realizarea acestui proiect şi stabilirea detaliilor de acţiune comună, în vederea realizării acestui deziderat. S-a stabilit un parteneriat pe o bază de participare egală a ambelor părţi implicate în proiect, atît ca şi componentă artistică, cât şi ca atragere de fonduri europene şi gestionarea lor comună. Acest proiect, prin care Bacăul ar putea deveni capitală culturală europeană are termen de depunere 10 octombrie 2015 şi de aceea, deplasarea a trebuit să fie făcută acum. Valoarea lui, dacă vom câştiga, este de 2 milioane de euro. Meritul este al echipei de la Teatrul Bacovia, care a lucrat cu specialiştii din Primăria Bacău“, ne-a declarat Romeo Stavarache, primarul municipiului Bacău.


Edilul a mai evidenţiat meritele noului manager al teatrului băcăuan, care a iniţiat şi realizat Festivalul Internaţional „Theaterstock“, considerat al doilea din ţară după cel de la Sibiu, dar şi faptul că parteneriatele şi proiectele semnate cu Chişinăul nu au nicio componentă politică.„Aceste proiecte sunt ale comunităţii şi nu ale clasei politice sau ale administraţiei care le gestionează“, a mai opinat Romeo Stavarache.


Anca Sigartău, directorul Teatrului Bacovia a mulţumit voluntarilor care s-au implicat în proiect dar şi echipei teatrului. „Vreau să mulţumesc voluntarilor şi celor care înţeleg importanţa culturii. Theaterstock este un proiect de pornire, prin toate proiectele urmărim să dezvoltăm nu numai Bacăul, ci întreaga regiune“, a spus Anca Sigartău.  Între Bacăul şi Chişinău vor urma mai multe schimburi culturale şi artistice, potrivit protocolului semnat, care conţine opt puncte. Cele două oraşe vor stabili o agendă culturală comună, vor fi atrase în activităţi ONG-uri care activează în domeniu, se vor face proiecte pentru sprijinirea instituţiilor de cultură şi pentru dezvoltarea infrastructurii.


Protocolul dintre Primăria municipiului Chişinău şi Primăria municipiului Bacău


„În vederea realizării şi reuşitei acestui proiect, cele două instituţii îşi propun ca şi scop comun următoarele puncte: 1 Îmbunătăţirea imaginii europene a municipiului Bacău şi re-afirmarea poziţionării pro-europene a Municipiului Chişinău. Totodată, acest proiect îşi propune să evidenţieze regiunea Moldova (din stânga şi din dreapta Prutului), ca regiune unitară, cu tradiţie, valenţe istorice, culturale şi sociale, care sunt valori europene.


2 Realizarea unei agende culturale comune, dezvoltată pe o structură unitară ce are ca scop promovarea oraşului, a regiunii Moldova şi a candidaturii în vederea participării la competiţia pentru titlul de capitală culturală europeană a anului 2021. Dezvoltarea unei platforme comune de dialog cultural, care să pună în evidenţă valenţele artistice ale ambelor municipii, toate desfăşurate sub structura unitară de limbă, tradiţie şi istorie.


3 Orientarea proiectului către dezvpltarea, în egală măsură a sectorului ONG şi a societăţii civile din ambele municipii. Stimularea participării efective a membrilor comunităţii şi de a se implica activ în acest proiect, de a-şi exprima creativitatea şi de a se asuma acest proiect ca fiind al comunităţii şi nu al clasei politice sau al administraţiei care îl gestionează.


4 Sprijinirea instituţiilor de cultură din ambele oraşe prin accesarea de finanţări europene, crearea de programe şi parteneriate publicprivate, deschiderea către finanţări nerambursabile interne şi externe. 5 Dezvoltarea unei agende culturale şi susţinerea ei bugetară prin identificarea şi accesarea de granturi europene şi naţionale şi prin dezvoltarea de parteneriate cu zona antreprenorială adresată segmentului ONG actib în zona culturală din ambele municipii.


6 Accesarea în parteneriat de finanţări europene, care să permită dezvoltarea comunităţii, atât la nivel de infrastructură necesară dezvoltării actului artistic, cât şi la nivel de producţie specifică.


7. Orientarea proiectului Bacău, Capitala Culturală Europeană şi a parteneriatului cu municipiul Chişinău, către accesarea liniei de finanţare Europa Creativă, care să permită asigurarea unui buget minimal pentru desfăşurarea în bune condiţii a tuturor etapelor pregătitoare în perioada 2016-2021.


8 Dezvoltarea proiectului Bacău Capitala Culturală Europeană şi parteneriatul cu municipiul Chişinău, ca „proiect strategic“ pentru România şi Republica Moldova, cu tot sprijinul care derivă din această încadrare din partea instituţiilor statului român şi a Republicii Moldova“.

Bacău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite