Anim’est revine la Chişinău cu o ediţie aniversară. De cinci ani, festivalul colorează Chişinăul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivalul Anim'est începe pe 29 octombrie. FOTO Adevărul
Festivalul Anim'est începe pe 29 octombrie. FOTO Adevărul

Festivalul Anim’est revine la Chişinău pentru al cincilea an consecutiv, în perioada 29 octombrie – 1 noiembrie, la Cinema Odeon. Ca de fiecare dată, festivalul dedicat filmului de animaţie va prezenta publicului cele mai bune lungmetraje si scurtmetraje animate lansate în ultimul an.

Festivalul va debuta cu proiecţia filmului „Muntele magic”, în regia Ancăi Damian. Docu-drama este al doilea lungmetraj de animaţie românesc de după 1989, primul fiind „Crulic - drumul spre dincolo”, a cărui regie poartă aceeaşi semnătură şi care a deschis şi prima ediţie Anim’est  la Chişinău, în 2011.

„Muntele magic”, o coproducţie România – Franţa – Polonia, aduce în prim-plan călătoria prin aproape jumătate de secol de istorie a polonezului Adam Jacek Winkler, artist, fotograf, dar şi un experimentat alpinist. Refugiat politic la Paris, Adam a trăit cu ideea de a schimba lumea. Viaţa sa plină de aventură a luat o cotitură radicală în anii '80, când se închipuie cavaler al secolului al XX-lea şi părăseşte Franţa pentru a lupta împotriva sovieticilor din Afganistan. În „Muntele magic” au fost folosite o multitudine de tehnici vizuale, decupaje de hârtie, desen animat, fotografie şi film. Secvenţele animate au fost lucrate de artiştii animatori din România şi Polonia, printre care Theodore Ushev, Raluca Popa, Tomek Ducki, Dan Panaitescu şi Sergiu Negulici.

În cele trei zile de festival vor mai fi proiectate filmele „Pink Floyd: Zidul” (Marea Britanie, 1982), „Sita cântă blues” (SUA, 2008), „Oblio” (SUA, 1971). Totodată, vor fi rulate şi scurtmetraje de animaţie.

Tema festivalului din acest an este „Animaţie şi muzică”, iar în acest context organizatorii promit şi recitaluri de excepţie. La deschiderea evenimentului de pe 29 octombrie va evolua pe scena cinematografului „Odeon” Alexander Bălănescu, unul dintre cei mai renumiţi muzicieni de origine română ai ultimelor decenii. Iar închiderea festivalului va fi marcată de performance-ul lui Rodion G.A, părintele new wave-ului şi al rockului electronic românesc.

Festivalul  Anim’est  din acest an este organizat cu suportul Institutului Cultural Român, Administraţiei Fondului Cultural Naţional, Ministerului Afacerilor Externe al României, Ministerul Culturii din Republica Moldova, Fundaţia Japonia, Alliance Française de Moldavie şi Moldova Film.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite