Andrian Candu îi cere directorului CNI să demisioneze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. FOTO: Adevărul
Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu. FOTO: Adevărul

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu a solicitat demisia preşedintelui Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), Anatolie Donciu.

Solicitarea şefului legislativului vine în contextul în care au fost constatate nereguli la declaraţiile de venit şi avere depuse de către membrii CNI, informează IPN.

Comisia specială care verifică declaraţiile de venituri şi interese ale membrilor Comisiei Naţionale de Integritate a depistat mai multe nereguli. Au fost constate deficienţe de completare a declaraţiilor de către membrii CNI, precum şi de aplicare a procedurii de conlucrare cu instituţiile şi autorităţile publice competente. La fel, s-a constat lipsa de informaţii şi date concrete referitoare la obiectul declarării, cum ar fi – suma valorii bunurilor nesupuse evaluării în modul stabilit de lege. În privinţa preşedintelui CNI, Anatolie Donciu, comisia specială a depistat că acesta nu a declarat mai multe active financiare cum ar fi conturi bancare. La fel, Donciu nu ar fi declarat că soţia sa figurează în calitate de administrator al unui SRL.

După audierea raportului, parlamentarii au criticat membrii CNI, declarând că aceştia sunt cei responsabili de declaraţiile funcţionarilor, dar ei înşişi nu respectă legea. Unii deputaţi au propus revocarea din funcţie a lui Anatolie Donciu, iar alţii au insistat pe revocarea in corpore a membrilor comisiei. După un schimb de replici îndelungate între deputaţi şi neajungerea la un consens, preşedintele Parlamentului Adrian Candu a retras chestiunea de pe ordinea de zi.

După încheierea şedinţei Parlamentului, Andrian Candu, a declarat pentru presă că i-a solicitat lui Anatolie Donciu să-şi dea demisia pentru a nu mai pune legislativul în situaţia de a-l demite

„A fost remarcat şi constatat în plen că preşedintele CNI Anatol Donciu s-a aflat în conflict de interese şi în incompatibilitate pentru deţinerea funcţiei. Cu regret, datorită unor dezbateri şi discuţii aprinse şi confuze în plenul Parlamentului, subiectul respectiv a trebuit să fie amânat pentru săptămâna viitoare. Însă, rapoartele comisiei speciale şi declaraţiile comisiei relevă clar existenţa unui conflict de interese a domnului Donciu. Iată de ce, în calitatea mea de preşedinte al Parlamentului, solicit domnului Donciu să-şi dea demisia ca să nu mai pună Parlamentul în situaţia să-i votăm revocarea săptămâna viitoare. Mai mult ca atât, integritatea domnului Donciu întotdeauna a fost pusă sub semn de întrebare şi lucrul acesta a fost solicitat de mai multe ori şi de societatea civilă. Iată de ce mă adresez domnului Donciu, ca o declaraţie politică mai mult, să-şi dea demisia”, a spus preşedintele Parlamentului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite