Andrian Candu a anunţat când va fi numită o nouă conducere la BNM şi care candidaţi vor fi avantajaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrian Candu a anunţat când va fi numit un nou guvernator la BNM FOTO: Adevărul
Andrian Candu a anunţat când va fi numit un nou guvernator la BNM FOTO: Adevărul

Şeful Legislativului de la Chişinău, Andrian Candu, a precizat că viitorul guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei ar trebui să aibă o experienţă de cel puţin 10 ani în sectorul financiar-bancar şi să activeze peste hotare cel puţin 5 ani, iar numele acestuia va fi cunoscut la începutul lunii martie.

Potrivit lui Candu, până la venirea misiunii Fondului Monetar Internaţional trebuie ca guvernatorul şi viceguvernatorul BNM să fie numiţi în funcţie. Astfel, Andrian Candu a anunţat că un avantaj în selectarea candidaţilor la funcţia de conducători ai BNM este experienţa de cel puţin 10 ani în sectorul financiar şi o activitate de cel puţin 5 ani în afara ţării, iar numele acestora ar putea fi cunoscutn la începutul lunii martie.

„Merită să mai acordăm o şansă candidaţilor buni să aplice. Aş fi putut să vin eu, aşa cum prevede legea, şi să propun un candidat sau doi care mi se par mai buni, dar e bine să trecem printr-un proces transparent şi calitativ în selectarea acestora”, a menţionat preşedintele Parlamentului.

Andrian Candu susţine că o etapă importantă este şi formarea Consiliului de Supraveghere în cadrul BNM din care vor face parte persoane din afara instituţiei.

Menţionăm că Parlamentul a lansat un concurs pentru selectarea candidaţilor la funcţia de guvernator al BNM. Totuşi, deşi Andrian Candu susţine că noul guvernator trebuie numit până la venirea misiunii FMI, termenul limită pentru depunerea dosarelor este 22 februarie, ora 17.00, iar autorităţile anunţau anterior că misiunea experţilor internaţionali este aşteptată pe 21 februarie. 

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite