Andrei Spînu, fost ministru în Guvernul Gavrilița, angajat la Administrația Prezidențială

0
Publicat:

Andrei Spînu, care deținea funcția de ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale în Guvernul Gavrilița, a fost numit în funcția de Secretar General al Aparatului Președintelui Republicii Moldova. Decretul a fost semnat luni de Maia Sandu.

Andrei Spînu a fost numit în funcția de Secretar general al Președinției. FOTO: Facebook.com
Andrei Spînu a fost numit în funcția de Secretar general al Președinției. FOTO: Facebook.com

Potrivit reprezentanților Administrației Prezidențiale, fostul șef al unuia dintre cele mai importante ministere din Executivul de la Chișinău va ocupa noua funcție începând din data de 14 februarie. El îl va înlocui pe Veaceslav Negruța, care a deținut până acum această poziție, iar de acum încolo va activa în calitate de consilier economic. 

Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, timp de un an și jumătate

Andrei Spînu a fost un an și jumătate ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale,  perioadă în care a izbucnit și criza energetica cu care se confruntă acum Republica Moldova. 

Țara a fost amenințată în nenumărate rânduri de Gazprom că va fi lăsată fără gaze naturale, iar în cele din urmă concernul rus a redus simțitor cantitatea livrată. 

Astfel, aceasta a început ,,să fie pregătită pentru orice șoc energetic provocat de Federația Rusă”, declara la începutul acestui an Andrei Spînu, asigurând că statul, care stochează în siguranță cantitatea necesară de gaze pe teritoriul României și cel al Ucrainei, are suficiente stocuri de gaze naturale pentru această iarnă. 

De asemenea, a avut o lipsă acută de electricitate și a Republica Moldova a început să primească lumină din România. Tot în acest context, autoritățile au semnat contractul cu Centrala termoelectrică de la Cuciurgan, o companie din stânga Nistrului, privind furnizarea electricității în schimbul gazului furnizat de Gazprom. Lucru pentru care Andrei Spînu a fost criticat și acuzat de trădare atât de experți, cât și de politicieni.  De cealaltă parte, ex-ministrul a spus că a fost o decizie complicată, care îl costă politic, dar rațională și în interesul oamenilor.

,,Războiul Rusiei împotriva Ucrainei nu s-a încheiat. Criza energetică riscă să devină și mai acută. Iarna este abia la început. Suntem responsabili de soarta a milioane de oameni și avem datoria să asigurăm toți cetățenii, familiile, bătrânii cu lumină și căldură la prețuri cât mai mici. Prioritatea sunt oamenii”, a menționat el. 

De asemenea, acesta a stârnit nemulțumirea societății, inclusiv a opoziției, și în toamna anului 2021, când a fost semnat un nou contract cu Gazprom pentru furnizarea de gaze naturale. 

Andrei Spînu, numit în funcție după demisia Nataliei Gavrilița din funcția de premier

Reprezentanții Președinției de la Chișinău nu au explicat motivele rocadelor din interiorul instituției, dar vin la câteva zile după ce Guvernul Gavrilița a demisionat la peste un an și jumătate de mandat. Anunțul a fost făcut vinerea trecută de premierul, Natalia Gavrilița, după o ședință la Președinție și după revenirea de la Bruxelles, unde a participat la cea de-a 7-a reuniune a Consiliului de Asociere UE - Republica Moldova.

În aceiași zi, Maia Sandu a dat startul consultărilor cu formațiunile parlamentare, iar în urma lor l-a desemnat pe Dorin Recean în funcția de premier. Acesta are sprijinul majorității, adică a membrilor fracțiunii parlamentare Partidului Acțiune și Solidaritate. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite