Analist german: „Moldova este pe calea spre Europa"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Economia germană susţine Planul de acţiune UE privind liberalizarea regimului de vize, cu obiectivul suspendării vizelor. Reprezentanţii Comitetului pentru Europa de Est pun accent pe transparenţa implementării unui Registru electronic al Comerţului.

Republica Federală Germania ar putea însă emite de pe acum un semnal renunţând la taxele aferente eliberării unor vize pentru un număr şi mai larg de grupe de cetăţeni. Comitetul pentru Europa de Est al economiei germane va sprijini acest demers. Suspendare completă a obligativităţii unor vize în circulaţia persoanelor este şi va fi obiectivul nostru.

În procesul de apropiere au exista întotdeauna perioade dificile aşa cum se ştie din istoria extinderii UE. În cadrul Parteneriatului cu Europa de Est Uniunea Europeană este dispusă să pună la dispoziţie Republicii Moldova aproximativ 210 milioane de euro din fonduri structurale. Acestora li se adaugă diferite programe internaţionale. Comunitatea internaţională a alocat de pildă 70 de milioane de euro pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice în Moldova.

Totodată, în Moldova există în continuare o serie de probleme ce tergiversează modernizarea economiei, iar aceasta împiedică integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Cuvântul cheie în acest sens este „transparenţa". Este vorba de exemplu de transparenţă la implementarea unui Registru electronic al Comerţului. Acest subiect important nu mai suportă nicio amânare.

Partenerii comerciali şi potenţiali investitori au nevoie de condiţii cadru instituţionale fiabile precum şi de indicatori evidenţi, comensurabili în propriul lor proces decizional. Soluţionarea acestor aspecte ar conferi relansării economice actuale un surplus de dinamism.

Sper ca eforturile reformatorii ale guvernului moldovean şi că actualele negocieri în legătură cu Acordul de comerţ liber aprofundat între Moldova şi Uniunea Europeană să continue. În anul 2010, schimburile comerciale moldo-germane au atins un volum de 350 milioane de euro. Acest lucru corespunde unei creşteri de circa 19 % faţă de 2009. Acest cifre sunt îmbucurătoare, dar nu sunt satisfăcătoare. Mai avem multe de făcut.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite