Americanii au recunoscut în sfârșit că și Republica Moldova are economie de piață

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camera reprezentanților Congresul SUA și-a dat votul pentru scoaterea Republicii Moldova, alături de Rusia, de sub incidenţa amendamentului Jackson Vanik.

Scoaterea Moldovei de sub incidenţa acestui amendament ar fi trebuit să aibă loc demult, dar a fost amânată din motive de timp, susține în iulie 2012, preşedintele comisiei pentru finanţe a Senatului american, Max Baucus.

Prin această decizie a Congresului, SUA recunoaşte faptul că Republica Moldova are o economie de piaţă şi poate beneficia de anumite preferinţe economice.

Experţii spun că anularea amendamentului va avea un impact psihologic şi nicidecum unul economic

Amendamentul Jackson Vanik se referă la preferinţe economice în relaţia cu SUA şi include state care nu au economii de piaţă. Autorităţile de la Chişinău au solicitat în câteva rânduri excluderea ţării noastre din această listă. Amendamentul, impus în anii 70 ai secolului trecut, era gândit să penalizeze Uniunea Sovietică, pentru politica antisemită.

În cazul Rusiei, amendamentul Jackson Vanik a fost înlocuit cu aşa numita „lege Magnitsky", care impune sancţiuni împotriva oficialilor ruşi implicaţi în cazul avocatului Serghei Magnişki, care a descoperit fraude de miliarde din bugetul Rusiei, dar care a murit în arest preventiv la Moscova în 2009, din lipsă de asistenţă medicală.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite