Amenzi usturătoare pentru munca la negru
0Agenţii economici care vor lua la lucru muncitori fără contract vor plăti penalităţi de zece ori mai mari ca până în prezent.
Noile amendamente la Codul Muncii şi Codul Contravenţional au intrat în vigoare la 3 august. Potrivit modificărilor, conducătorii întreprinderilor individuale şi ţărăneşti vor trebui să plătească o amendă de la 2.000 până la 3.000 de lei pentru fiecare persoană identificată fără acte de angajare.
Mult mai aspru vor fi pedepsiţi directorii de companii mari. Aceştia vor achita din propriul salariu o penalizare de 5.000-7.000 de lei şi alte 10.000 din contul instituţiei pe care o conduc. Evident, dacă vor fi depistaţi. Până acum, valoarea penalizării era de 1.000 de lei şi ajungea la 500 dacă era achitată timp de 72 de ore.
„Iniţial, proiectul prevedea şi sancţionarea persoanelor care acceptă să ia salariul în plic, eschivându-se astfel de la plata impozitelor. Nu s-a acceptat, dar vom reveni la această formă legală", a declarat Valentina Buliga, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.
Fără drepturi şi cu pensii mizerabile
Potrivit specialiştilor de la Inspecţia Muncii, cel mai des moldovenii lucrează ilegal în domenii precum construcţii, comerţ şi în agricultură. Oficialii spun că o mare parte din vina că fenomenul a luat amploare în Moldova o poartă cei care acceptă să muncească la negru, fiind conştienţi că se lipsesc de mai multe drepturi pe care le are un angajat legal.
„Timp de câţiva ani am muncit în construcţii. Primeam în jur de 7.000 de lei pe lună. Într-o zi am căzut de pe schele. Mi-am rupt piciorul. Nu aveam poliţă de asigurare şi am achitat singur serviciile medicale. Am cerut ajutor de la persoana la care lucram, dar a refuzat. După această întâmplare, am stat jumătate de an acasă şi familia mea a trăit în sărăcie", povesteşte Vitalie C. din Sângerei.
Nina M. este din raionul Făleşti şi în ultimii ani a lucrat cu ziua la proprietarii de terenuri agricole. „Eram bucuroasă că făceam câte 100 de lei pe zi. De un an am atins vârsta de pensionare. Am o pensie de 730 de lei. Mi-au spus că, dacă aş fi lucrat legal, aş fi primit mai mult", se plânge femeia.
„Nu vreau să plătesc impozite la stat. Până la bătrâneţe mai am mult, aşa că încă nu mă gândesc la pensie", spune, în schimb, tânărul Ion D., care lucrează la negru ca hamal în Piaţa Centrală din Chişinău.
Pagube imense la buget
Potrivit unor estimări, anual, 9 miliarde de lei nu se varsă în bugetul de stat sub formă de impozite. Alte 7,3 miliarde de lei ar fi trebuit să ajungă ca şi contribuţii la fondul social. Valoarea prejudiciilor ar putea fi însă mult mai mare în realitate.