Ambasadorul SUA la Chişinău s-a întâlnit cu Maia Sandu în contextul acţiunilor din Parlament: Este o încercare de a submina Curtea Constituţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dereck Hogan usembassy.gov

Ambasadorul SUA la Chişinău, Dereck Hogan, s-a întâlnit vineri, 23 aprilie, cu preşedintele Maia Sandu. Întrevederea a avut loc în contextul votului Parlamentului prin care Domnica Manole a fost demisă din funcţia de judecător al Curţii Constituţionale şi înlocuită cu ex-procurorul Boris Lupaşcu.

Ambsadorul SUA califică tentativa de demitere a Domnicăi Manole drept o „încercare neconstituţională de a submina Curtea Constituţională”. Hogan a comunicat că numirea judecătorului Boris Lupaşcu la CCM este nelegitimă.

„În plus, deşi votul majorităţii Parlamentului pentru condamnarea Curţii Constituţionale nu este obligatoriu, această lipsă de respect pentru separarea puterilor este un semn îngrijorător pentru viitorul Moldovei. Instituţiile cu adevărat independente sunt un bastion împotriva derapajului democratic şi Moldova nu ar trebui să se întoarcă într-un climat de frică şi intimidare”, se spune într-un comunicat al Ambasadei SUA.

Precizăm că şi ambasadorul UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a criticat votul majorităţii parlamentare PSRM-ŞOR, prin care Domnica Manole a fost demisă din funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale.

“Acţiunile de astăzi din Parlament împotriva Curţii Constituţionale, inclusiv încercarea de a schimba componenţa Curţii, reprezintă un atac clar asupra Constituţiei Republicii Moldova şi asupra independenţei Curţii Constituţionale”, a scris Peter Michalko pe Facebook.

Preşedintele Maia Sandu convoacă vineri, 23 aprilie, începând cu ora 17.00, şedinţa Consiliului Suprem de Securitate, după ce Parlamentul a revocat-o pe Domnica Manole din funcţia de preşedinte al Curţii Constituţionale, acţiune calificată de opoziţie ca fiind ilegală.

„Subiectul ce urmează fi abordat în cadrul şedinţei este riscul de subminare a ordinii constituţionale în Republica Moldova”, se spune într-un comunicat de presă emis de Preşedinţie.

Majoritatea parlamentară PSRM-ŞOR, controlată de Igor Dodon şi deputatul fugar Ilan Şor, au votat o declaraţie în Parlament privind „caracterul captiv al Curţii Constituţionale”, prin care au solicitat demisia a trei judecători ai Curţii Constituţionale care au votat în favoarea avizului pentru dizolvarea Parlamentului. Este vorba despre preşedintele CCM, Domnica Manole, şi judecătorii Liuba Şoba şi Nicolae Roşca.

Înţelegând că declaraţia respectivă nu are efecte juridice, socialiştii au mers mai departe. Deputatul Vasile Bolea a prezentat Parlamentului o iniţiativă prin care Domnica Manole ar fi fost revocată din funcţia de judecător al CCM. Din cauză că Parlamentul nu poate demite judecătorii constituţionali, socialiştii au anulat actual administrativ prin care Manole a fost numită în funcţie de Parlament, invocând că s-a încălcat procedura în vara anului 2019, când ea a fost numită în funcţie.

Reprezentanţii PAS, PDM şi ai Platformei DA nu recunosc revocarea din funcţie a Domnicăi Manole şi spun că actul votat de Parlament nu are efecte juridice. Cu toate acestea, majoritatea parlamentară consideră că Manole a fost demisă. Mai mult, Parlamentul a numit deja un alt judecător la CCM, fiind vorba despre Boris Lupaşcu, fost procuror şi actual avocat. Acesta a depus jurământul în faţa Parlamentului, în lipsa membrilor CSM şi a preşedintelui ţării, Maia Sandu.

Pe acest fundal, liderul PAS, Igor Grosu, a chemat oamenii în stradă, în faţa Curţii Constituţionale, pentru nu-i permite lui Igor Dodon „să forţeze intrarea în Curtea Constituţională”. „Îndemn toţi cetăţenii, acum venim cu toţii la CCM. Mă adresez şi altor partide să facă acelaşi lucru. PSRM, Dodon, Şor, Plahotniuc au ales calea confruntării, este calea cea mai proastă. Noi ne vom apăra instituţiile statului şi CCM, iar ei nu fac altceva decât să fugă de alegeri anticipate”, a spus Grosu.

La ora 15.30, zeci de simpatizanţi ai Platformei DA şi PAS s-au adunat la un protest în faţa Curţii Constituţională. Prin această acţiune, cele două partide încearcă să nu-i permită noului judecător să intre în instituţie.

Explicaţiile fostului preşedinte al CCM Alexandru Tănase cu privire la revocarea Domnicăi Manole

„Este foarte trist tot ce s-a întâmplat astăzi în Parlament în jurul Curţii Constituţionale.

Atât recunoaşterea „caracterului captiv al CCM”, cât şi decizia de revocare a dnei Domnica Manole, sunt acte descalificante pentru nişte politicieni care se respectă pe ei şi care respectă valorile statele de drept.

Declaraţia privind recunoaşterea „caracterului captiv al CCM”, este o declaraţie politică care reflectă viziunile celor care au votat-o şi trebuie tratată ca atare. Aici nu prea ai ce comenta.

1. Referitor la constituţionalitatea destituirii/revocării a dnei Domnica Manole.

Ar fi fost util pentru parlamentarii care au votat aceasta HP, să fi citit Hotărârea CCM nr. 18 din 02.06.2014, privind controlul constituţionalităţii Legii nr. 109 din 3 mai 2013.

Potrivit acestei hotărâri, orice întrerupere a mandatelor judecătorilor Curţii Constituţionale de către Parlament reprezintă o imixtiune nepermisă în activitatea Curţii Constituţionale. O astfel de intervenţie, reprezintă o încălcare a principiului independenţei CCM si este contrară principiilor inamovibilităţii şi independenţei judecătorilor săi [articolele 134 alin. (2) şi 137 din Constituţie].

Din această hotărâre rezultă implict faptul că orice normă legală ori modificare legislativă, care ar afecta mandatul judecătorilor Curţii Constituţionale se consideră neconstituţională ab initio.

2. Referitor la procedura de revocare a dnei Manole.

O altă hotărâre a CCM, nr. 8 din 20.05.2013, CCM a stabilit expres că votul odată consumat nu poate fi revizuit, mai exact abrogarea actului de numire a judecătorului constituţional nu produce nici un efect juridic. În scopul garantării independenţei persoanei ce exercită o funcţie de demnitate publică, normele constituţionale şi legale impun respectarea exercitării termenului mandatului.

Mai mult ca atât: nici Constituţia şi nici Legea cu privire la CCM nu prevede o procedură de revizuire a votului pentru numirea unui judecător constituţional. O astfel de procedură nici nu poate fi prevăzută. Dacă s-ar admite posibilitatea revenirii, după o perioadă, la voturile exprimate pentru adoptarea unor hotărâri de numire a judecătorilor constituţionali, reieşind din interese politice sau personale de moment, ar fi fost compromisă independenţa CCM, autoritatea legislativă a statului, şi securitatea raporturilor juridice. Astfel, abrogarea actului de numire a dnei Dominica Manole nu poate avea ca efect încetarea mandatului acesteia.

Indiferent de atitudinea faţă de avizul CCM din 15 aprilie 2021, prin care Curtea a constatat circumstanţele ce justifică dizolvarea parlamentului - atacurile asupra judecătorilor constituţionali sunt acţiuni descalificante pentru oamenii politici şi incompatibile cu valorile statului de drept.”

Republica MoldovaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite