Ambasadorul României la Chişinău: Cât timp vorbim aceeaşi limbă, vom găsi modalităţi de dialog

0
Publicat:
Ultima actualizare:

România şi Republica Moldova vor găsi modalităţi de dialog pentru că relaţiile au la bază o sumă importantă de valori comune.  Aceasta este opinia ambasadorului României la Chişinău, Daniel Ioniţă, şi a fost făcută în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul Publika TV, transmite IPN.

Daniel Ioniţă susţine că relaţiile dintre România şi Republica Moldova au fost, sunt şi vor fi unele speciale pentru că sunt bazate pe un fundament solid de istorie, cultură şi tradiţie şi sunt consolidate de un parteneriat strategic pentru susţinerea parcursului european al Republicii Moldova.

„Eu cred că atât timp cât la Bucureşti şi la Chişinău vom vorbi aceeaşi limbă şi pentru mine limba aceasta se numeşte limba română, nu cred că nu vom găsi modalităţi de dialog între cele două capitale, mai ales că avem o serie întreagă de proiecte pe care România le-a desfăşurat şi le-a dus la bun sfârşit în Republica Moldova. Există alte proiecte care sunt în curs de evoluţie şi ne dorim ca şi acestea să fie finalizate. Nu în ultimul rând, este dorinţa multor cetăţeni din Republica Moldova şi România de a fi împreună”, a menţionat ambasadorul.

În ceea ce priveşte petiţia lansată în Republica Moldova privind studierea în şcoli a „istoriei Moldovei”, cu înlocuirea disciplinei „istoria românilor”, ambasadorul spune că o asemenea iniţiativă nu face claritate în minţile cetăţenilor. De asemenea, oficialul spune că subiectul este urmărit atent de autorităţile române.

„Orice demers pe linia aceasta o să fie atent evaluat la momentul respectiv de la Bucureşti. Cred eu că mult timp am stat într-un soi de confuzie care vizează modul de raportare la chestiunile acestea. Când vorbim despre istoria românilor, vorbim inclusiv de istoria cetăţenilor de pe aceste meleaguri”, a explicat Daniel Ioniţă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite