Ambasada SUA la Chişinău salută decizia Chişinăului de a expulza trei diplomaţi ruşi: Moldova a arătat că e îngrijorată de campania Rusiei de subminare a păcii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Ambasada SUA în Republica Moldova a anunţat că salută decizia Chişinăului de a acţiona în solidaritate cu Marea Britanie şi cu aliaţii şi vecinii săi „în responsabilizarea Rusiei pentru acţiunile ei care încalcă dreptul internaţional şi ameninţă securitatea europeană”.

„Fiind solidară cu partenerii săi europeni şi internaţionali, Republica Moldova a arătat cât de îngrijorată este comunitatea internaţională de campania globală a Rusiei de subminare a păcii şi stabilităţii internaţionale, de ameninţare a suveranităţii şi securităţii ţărilor din întreaga lume şi de destabilizare şi discreditare a instituţiilor occidentale”, se arată într-un comunicat de presă emis de Ambasada SUA.

Acelaşi document spune că „Statele Unite sunt angajate să responsabilizeze Rusia pentru tentativa ei din 4 martie de a asasina un cetăţean britanic şi pe fiica acestuia, folosind un agent neurotoxic de uz militar în Salisbury, Marea Britanie”.  

„Aceasta este una din cele mai recente acţiuni ale Rusiei din modelul ei continuu de destabilizare a activităţilor din întreaga lume. Acest atac asupra Regatului Unit a pus nenumărate vieţi nevinovate în pericol şi s-a soldat cu leziuni grave pentru trei persoane, inclusiv un ofiţer de poliţie”, menţionează diplomaţii americani.

Potrivit reprezentanţei americane la Chişinău, acţiunea Rusiei reprezintă o încălcare abuzivă a Convenţiei privind armele chimice şi a dreptului internaţional.  

„La începutul acestei săptămâni Casa Albă a anunţat despre expulzarea a zeci de ofiţeri de informaţii, care activau în SUA sub acoperire diplomatică, şi, de asemenea, despre închiderea Consulatului rus din Seattle, Washington”, se subliniază în declaraţia emisă de Ambasada SUA.

Ministerul Afacerilor Externe de la Chişinău a anunţat că l-a convocat marţi, 27 martie, pe ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Farit Muhametshin, căruia i s-a adus la cunoştinţă conţinutul Notei Verbale, prin care, în conformitate cu prevederile Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice (1961), trei diplomaţi din cadrul misiunii sunt declaraţi persona non grata şi sunt obligaţi să părăsească teritoriul ţării în termen de şapte zile.

„Decizia autorităţilor Republicii Moldova vine drept solidaritate cu Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi urmare a concluziilor Consiliului European din 23-24 martie 2018, care califică atacul de la Salisbury drept  o ameninţare  la adresa securităţii colective şi a dreptului internaţional”, se arată într-un comnunicat de presă al MAE.

Ambasada Federaţiei Ruse din Republica Moldova califică decizia Chişinăului de a declara trei diplomaţi ruşi persona non grata ca fiind „un pas neprietenesc”, precizând că răspunsul nu se va lăsa mult aşteptat.

Amintim că pe 4 martie, fostul dublu agent rus Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani, şi fiica acestuia Iulia, în vârstă de 30 de ani, au fost găsiţi în agonie pe o bancă într-un centru comercial din Salisbury. Cei doi, aflaţi în stare gravă, au fost spitalizaţi ca urmare a expunerii la o substanţă toxică. Imediat, autorităţile britanice au început o investigaţie în acest caz.

Londra a acuzat conducerea de la Kremlin că ar sta în spatele acestei crime, învinuiri respinse de Moscova.

În contextul acestui scandal, premierul britanic Theresa May a anunţat că Londra suspendă toate contactele bilaterale la nivel înalt cu Rusia şi că va expulza 23 de diplomaţi ruşi.

Mai multe state, printre care România, s-au solidarizat cu Londra şi au decis şi ele la rândul lor să expulzeze diplomaţi ruşi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite