Alte trei sisteme de irigare vor fi reabilitate pe bani americani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În total, 11 sisteme de irigare vor fi reabilitate pe banii americanilor. FOTO Adevarul
În total, 11 sisteme de irigare vor fi reabilitate pe banii americanilor. FOTO Adevarul

Fondul Provocărilor Mileniului Moldova a anunţat concursul pentru selectarea companiilor ce vor reconstrui sistemele de irigare de la Blindeşti, Grozeşti şi Leova Sud, care se află într-o stare avansată de degradare.

În prezent, în aceste localităţi activează circa 1.300 de producători agricoli şi doar la Grozeşti sunt irigate circa 100 de hectare de teren agricol. După reabilitare, sistemele de irigare Blindeşti, Grozeşti şi Leova Sud vor putea iriga peste 2.667 de hectare, cu posibilitatea de a extinde ulterior suprafaţa irigată până la circa 1.300 de hectare.

Modernizarea va permite producătorilor agricoli să optimizeze costurile de întreţinere a sistemelor şi să reducă pierderile de apă din reţea datorită ţevilor din polietilenă, a declarat Valentina Badrajan, directorul executiv al Fondului Provocările Mileniului.

Sistemele de irigare Blindeşti, Grozeşti şi Leova Sud reprezintă un singur lot, astfel va fi selectată doar o companie din cele ce vor depune oferta până la data de 30 septembrie. „Companiile trebuie să aibă în spate o experienţă minimă de şapte ani, cel puţin două proiecte similare de anvergură, iar valoarea contractelor nu să fie mai mică de 20 de milioane de dolari”, a spus Valentina Badrajan.

Anterior, Fondului Provocările Mileniului Moldova a lansat concursul pentru reabilitarea a altor patru sisteme de irigare de pe râul Nistru, iar pentru reconstrucţia a două dintre ele au fost semnate contracte cu companii internaţionale, lucrările urmând să înceapă în timpul apropiat.

Programul Compact este implementat de Fondul Provocările Mileniului Moldova şi are o valoare totală de 262 de milioane de dolari, finanţare acordată de către Guvernul SUA. Din această sumă va fi reabilitat drumul Sărăteni-Soroca şi 11 sisteme de irigare din ţară. Modernizarea unui sistem de irigare costă între10 şi 21 de milioane de dolari.

Daniela Pelin,

stagiară la „Adevărul“ Moldova

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite