Alexei Tulbure a lansat o petiţie de demitere din funcţie a lui Alexandru Tănase: A devenit promotorul proiectelor politice ale lui Vlad Plahotniuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analistul politic Alexei Tulbure a anunţat duminică, 15 ianuarie, că a lansat o petiţie online privind demiterea din funcţie a preşedintelui Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase. Motivul invocat de Tulbure constă în faptul că Tănase prin declaraţiile sale politice ar promova proiectele liderului PDM, Vlad Plahotniuc.

„Alexandru Tănase a devenit portavoce a „coordanorului alianţei de guvernare”, Vladimir Plahotniuc. Numărul declaraţiilor politice, majoritatea în susţinerea intereselor lui Plahotniuc, făcute de Tănase în ultimii ani, depăşeşte cu mult numărul declaraţiilor făcute de câteva partide politice luate împreună.                                                                       Predecesorul dlui Tănase, domnul Dumitru Pulbere, a fost demis din funcţia de Preşedinte al Curţii Constituţionale pentru o pretinsă declaraţie politică. Având în vedere acest precedent, actualul Preşedinte CC trebuia să fi fost demis de zeci de ori.                                                                         Ultima declaraţie politică a domnului Tănase vine în susţineterea planurilor domnului Plahotniuc de a „reforma” sistemul electoral trasfromândul din unul proporţional în unul mixt”, se arată în textul petiţiei.

Deocamdată, petiţia a strâns ceva mai mult de 270 de semnături. Printre semnatari se enumeră preşedintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, liderul PDA, Vasile Năstase, foştii deputaţi comunişti Grigore Petrenco şi Mark Tkaciuk, interpretul Pasha Parfeni, expertul economic Sergiu Tofilat şi alţii.

Amintim că Alexandru Tănase a declarat într-un interviu pentru Radio Moldova 1, din 12 ianuarie, că pledează pentru schimbarea sistemului electoral din Moldova, iar pentru asta ar fi timp suficient până la următoarele alegeri parlamentare din 2018.

„Atâta timp cât noi vom avea sistemul ăsta majoritar aşa cum îl vedem noi pe dânsul, unde o persoană foarte cunoscută pe care o arată la televizor toată ziua îşi face partid, în spate vin anonimi şi anonimii ăştia nu mai influenţează în niciun fel viaţa politică, unde avem un Parlament, din păcate o spun, maşină de vot. Deciziile se iau la nivel de lideri nu şi la nivel de parlamentari. A generat sistemul ăsta distrugerea parlamentarismului ca atare. Noi nu mai avem dezbateri pe fond. Noi în Parlament din păcate avem reglări de conturi, avem insulte, avem acuzaţii, deputaţii se înjură unii pe alţii”, afirma Tănase.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite