Alexandr Stoianoglo, despre excluderea sa din CSP: Este o fărădelege

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stoianoglo

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, consideră că excluderea sa şi a procurorului Găgăuziei din componenţa Consiliului Superior al Procurorilor se face intenţionat. Potrivit lui, odată cu această decizie, Consiliul va deveni unul politizat, care va promova agenda politică şi nu pe cea a Procuraturii. Declaraţiile au fost făcute astăzi, 23 august, de către Alexandr Stoianoglo, într-o conferinţă de presă, transmite IPN.

„Ceea ce s-a făcut este o fărădelege totală. Politicienii nu au dreptul să se implice. Adică, procurorul general rămâne în componenţa Consiliului Suprem al Magistraturii, dar este exclus din Consiliul Superior al Procurorilor? Unde este logica, raţionamentul? În toată lumea, procurorul general este parte a Consiliului Superior al Procurorilor. Mai mult ca atât, conform Constituţiei, în CSP procurorii trebuie să fie în majoritate. Iar propunerea de a exclude procurorul generat şi procurorul Găgăuziei a fost făcută special pentru a micşora numărului de procurori în CSP”, a menţionat Alexandr Stoianoglo.

Procurorul-şef a mai spus că a expediat o scrisoare Parlamentului, prin care solicită explicaţii despre ce instrumente este vorba. Or, potrivit lui, există doar reguli prevăzute de Codul de Procedură Penală, iar organele de urmărire penală nu au alte pârghii decât cele stabilite de legi.

La sfârşitul săptămânii trecute, Procuratura Generală a anunţat că s-a adresat forului internaţional pentru a fi analizată compatibilitatea modificărilor legislative propuse de Parlamentul Republicii Moldova cu standardele europene. Este vorba despre procedurile de tragere la răspundere disciplinară şi la evaluarea performanţelor procurorului general, precum şi la modificarea componenţei CSP, cu standardele europene de specialitate.

„Notăm că proiectul de lege votat în prima lectură de Parlament a fost elaborat într-un regim de urgenţă nejustificată, creând percepţia că este urmărit scopul instituirii unui control politic asupra activităţii sistemului Procuraturii şi că miza adevărată din spatele promovării mecanismului de evaluare constă în demiterea procurorului general în exerciţiu”, precizează instituţia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite