Alegeri Republica Moldova. Barbăroşie: Lupu poate deveni important din cauza folosirii resurselor administrative şi mediatice de care dispune puterea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroşie, consideră că minciuna va fi instrumentul de bază al guvernării pentru promovarea candidatului său la funcţia de şef al statului atât la TV, cât şi pe reţelele sociale.

Barbăroşie a spune că se ştie că o minciună repetată de multe ori îl face şi pe autorul ei să creadă în ea. 

„Totuşi, guvernarea trebuie să înţeleagă ca nu poate fi amăgit veşnic electoratul, lumea nu este atât de proastă pe cât o consideră actuala, dar nu numai actuala guvernare; exemplu – pseudo mitingurile de susţinere organizate de PDM, şi care au suferit un eşec răsunător”, afirmă analistul politic.

Directorul IPP e de părere că mituirile, promisiunile deşarte, dar şi cadourile electorale vor fi prezente masiv şi în actuala campanie, şi un segment important de electorat poate fi convins să voteze „cum trebuie”. Nivelul înalt al sărăciei, precum şi cultura politică, toleranţa înaltă faţa de corupţie – sunt factori importanţi care cauzează acest comportament al electoratului, dar şi al politicienilor. 

Expertul susţine că în Moldova nu există alegeri politice, ci geopolitice. De aceea, viitoarele alegeri prezidenţiale nu se vor deosebi prea mult de alegerile parlamentare. 

„Segmentul de electorat orientat spre est va vota în fond cu Dodon şi Ciubaşenco, alţi concurenţi reali nu sunt pe acest segment; în schimb pe segmentul european al electoratului avem o puzderie de concurenţi, dintre care Maia Sandu şi Andrei Năstase sunt cei mai importanţi, Marian Lupu poate deveni important în mare măsură datorită/din cauza folosirii resurselor administrative, dar şi a celor mediatice, de care dispune acum puterea, iar ceilalţi candidaţi au misiunea să sustragă/distragă alegătorii şi să uşureze calea candidatului puterii”, a adăugat Barbăroşie.

Analistul politic explică cam ce fel de preşedinte îşi doresc moldovenii.

„Dacă e sa judecăm după sondaje, alegătorul vrea un preşedinte onest, necorupt, puternic (nostalgie după o mână de fier), care să facă ordine în ţară, să găsească miliardul”, a conchisArcadie Barbăroşie, într-un interviu acordat pentru IPN.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite